Schuddende tieten meesteres twente

schuddende tieten meesteres twente

Het is natuurlijk allemaal kustgebied. Stolpboerderijen vind je boven Bergen; wadden vanaf Den Helder. Dijken overal vanaf Harlingen tot Denemarken. Het wordt de neus van Schleswig-Holstein genoemd; een schiereiland. Het is een land van kerken en zogenaamde Haubargen, grote rietgedekte herenboerderijen.

Er staan veertien oude kerken, vanaf de twaalfde eeuw. Ze doen denken aan de vele kerken in Groningen en Oost-Friesland, maar in tegenstelling tot de Groningse kerken zijn ze rijk versierd Evangelisch-Luthers. Al die kerken zijn weer variaties op een thema. Ongeveer dezelfde altaren en schilderingen en orgels, maar steeds ook even anders. Een schildering betreffende Psalm , vers 5. Waarmede zal de jongeling zijn pad, Door ijdelheen omsingeld, rein bewaren?

Gewis, als hij het houdt naar ' t heilig blad. Of 1 Cor En indien er geen opstanding der doden is, zo is Christus ook niet opgewekt. De laatste is genoemd naar een man die in Afrika rijk werd door de vondst van een diamantmijn en zijn geld besteedde aan het inpolderen van een stuk wad bij de Hamburger Hallig.

De Cecilienkoog ligt in de gemeente Reudfenkoge. De oppervlakte is ha. Tussen en is de polder ingedijkt en genoemd naar de kroonprinses Cecilie. Aan het eind van een smalle weg die doodloopt op de dijk staat een droomwit huis, nummer 13, van vogelliefhebbers. In de tuin een dode boom met kleine vogels die wel puttertjes lijken, maar waarschijnlijk sijsjes zijn. Op de dijk honderden schapen die achter elkaar aanlopen als een smal leger. Plotseling deserteert een schaap en vele andere lopen achter haar aan, de andere kant op.

Kwelders met zoutminnend gewas lopen tot aan het water van de Noordzee. De naam -koog vind je niet alleen in Schiermonnikoog, maar ook in Koog aan de Zaan bijvoorbeeld. Nummer 13 is geen Ferienwohnung, maar verder lijken de meeste huizen dat wel. Overal windmolens, ook weer in verschillende soorten, kleine en groot, van verschillende firma' s of van particulieren. Overal zonnepanelen, soms hele akkers vol.

Overal gelegenheden om broodjes garnaal of braadharing te eten. Het worden langzamerhand tien eilandjes in het gras, zoals de halligen in de Duitse Waddenzee. De kleuren zijn anders. De halligen zijn groen-grijs, de zee is grauw. De molshopen zijn bruin-zwart, het gras is groen. Ik loop voorzichtig naar een hoop die ontstaat, als een kleine, langzame aardbeving.

Ik meen een snuit te zien, een graafpoot. De mol zal mij wel gehoord hebben of geroken, maar hij blijft af en toe aarde omhoog duwen. De benaming hallig wordt in het algemeen gebruikt voor verhoogde terpen in buitendijkse gebieden. Vijf van deze eilanden worden permanent bewoond. Om toch droge voeten te houden heeft de mens heuvels opgeworpen, vergelijkbaar met de terpen en wierden aan de Waddenkust, die in Noord-Duitsland Warf, Warft, Wurt, Wurth, Warb, Werf of Werft worden genoemd, afhankelijk van het lokale dialect.

Op de Halligen wordt traditioneel een Noordfries dialect gesproken, het Halligers. Door kleine groep is dit dialect bijna uitgestorven. Vier van de Halligen zijn verbonden met het vasteland. Vanaf de onbewoonde Hamburger Hallig loopt een dam naar het vasteland, waaraan zoveel landwinning heeft plaatsgevonden dat de Hamburger Hallig nu eigenlijk een schiereiland is geworden.

Vanaf Langeness en Oland en vanaf Nordstrandischmoor is de kust te bereiken via twee lorrie-spoorbanen. We gaan naar de Hamburger Hallig met een gehuurde fiets. We hebben tegenwind, maar ook een versnelling en voldoende te kijken. Onderweg is een gebouw van een natuur-organisatie, waar twee dames tijdelijk wonen, die afwisselend maar al te graag informatie geven en kaarten verkopen. We blijken de eerste Nederlanders sinds hun komst, een week geleden.

Onder de heuvel ligt een dood schaap. De andere schapen staan er onverschillig bij te grazen. Aan het eind is een restaurant, waarvan we later horen dat het heel goed is.

Als wij er komen regent het, maar het is vol. We gaan met wind mee terug, gekleed in plastic. Het schaap ligt er niet meer.

De andere schapen zijn ook weg. De mol heeft geen nieuwe hopen gemaakt. James Salter begint zijn ' A sport and a pastime ' met een citaat uit de Koran: Het echte leven begint na de dood.

Wat zou Salter bedoelen? Is het spot of ernst? Het is ernst, maar dat wil niet zeggen dat Salter gelooft in een hiernamaals. Het verhaal begint in september. Het was een mooie zomer. Parijs begint weer vol te lopen. Een ik-figuur trekt juist naar het land, naar Autun, midden-Frankrijk. Hij vertelt hoe hij de trein instapt, een leeg compartiment zoekt, dat niet vindt en dan maar een lege plaats zoekt.

Hij gaat naar binnen, zwaait zijn koffers in het rek, ploft neer en bekijkt zijn medereizigers. Hij heeft een blauw jasje en een blauwe broek, maar de blauwen passen niet bij elkaar. Hij kijkt hoe de trein Parijs uitrijdt, langs gewone straten, langs voorsteden, appartementen, tuinen, muren.

En dan is Parijs verdwenen en opent het land zich. De ik voelt zich al vrij. De boerderijen zijn opgebouwd met steen. Land is de enige rijkdom. Er is een meisje in het compartiment. Hij beschrijft haar nauwkeurig, net als alles wat voorbijtrekt, bomen, tussenstations, groene kanalen, hooiland, voetbalvelden.

Het meisje zoekt naar sigaretten. De sluiting van haar handtas is gebroken. Het is warm in de zon. Hij valt in slaap. Het meisje is verdwenen. De trein gaat over een rivier. Ze komen langs een hotel. De trein staat even stil op een station. Bij een kar kun je sandwiches en bier kopen. Een zwanger meisje met een zongebrand gezicht en bleke ogen komt langs en kijkt naar hem als ze passeert.

Ze heeft een serene uitdrukking. Mensen worden weer echt, vooral vrouwen. Anders dan in Parijs. In het compartiment is een zwijgzaam meisje gekomen met een vogelgezicht. Het is bewolkt geworden. Het licht is veranderd. Het meisje haalt een toffee uit haar tas.

Hij is benieuwd naar haar tanden. Ze draagt een trouwring. Hij kijkt naar buiten. Hij stapt uit met nog twee, drie passagiers. Het is leeg op het perron. Hij loopt naar een huis bij de Romeinse muur. Hij loopt door een laan met bomen, komt bij een groot plein. Het is stil, een Utrillo-achtige stilte. Hij ziet de kathedraal. Hij komt bij het huis, Wheatland ' house, groot, van steen, het hout verwaarloosd.

Hij denkt dat hij de plek kent. Hij ziet een inscriptie 'Vaincre ou mourir '. Waar gaat dit naar toe? Hij is dan ook fotograaf. Voor vrienden past hij op een groot huis in een blauwe - er is veel blauw in deze vertelling - bewegingloze, niet actieve stad, leeg, existentieel leeg. De ik zegt al gauw dat hij een verhaal vertelt over dingen die nooit bestaan hebben, hoewel zelfs de geringste twijfel eraan alles in duisternis werpt.

In Parijs heeft hij bij een ontvangst Philippe Dean ontmoet. Philippe is mooi en intelligent en onafhankelijk en een uitvreter.

Hij liep weg van de universiteit, Yale, omdat hij zich verveelde. De ik is iemand die niet weet wat hij moet zeggen. Hij verlangt naar een meisje, maar hoe moet dat? Dean komt na een maand of twee bij de ik langs met zijn antieke auto, dat wil zeggen zijn geleende auto, onuitgenodigd en hij laat zich verwennen.

De ik is jaloers. Hij heeft alles netjes gedaan. Het leven van Dean lijkt echter, sterker, waarachtiger. Hij is aantrekkelijk als een zwart gat.

Hij rijdt met hem rond in het echte Frankrijk. Tot zo ver is dit een verhaal van een ik-verteller, maar nu komt het. De ik-verteller wordt een alwetende verteller, aanwezig bij de intiemste momenten van Dean en zijn vriendin. Hij ziet alles en weet alles, ook wat de vriendin denkt. Op een avond rijdt Dean met de ik-figuur naar Dijon, naar een nachtclub. Daar ziet de ik, laten we hem John noemen, een meisje van zestien of ouder, tussen Amerikaanse negersoldaten.

Ze gaat met hen weg. John fantaseert over wat er met haar gebeurt. Misschien valt het mee. Die soldaten kunnen heel teder zijn. Later zegt Dean dat hij een verrassing heeft. Ze gaan naar the Foy in Autun en daar is het meisje uit Dijon. Salter vertelt de ontmoeting niet. Het meisje heet Anne-Marie. Ze is achttien en ze weet niet hoe ze oesters moet eten.

Dean brengt haar naar huis en dan zijn wij, lezers, plotseling getuige van haar kamertje met Dean en het warmen van haar piama en zijn kus en zijn denken dat ze onschuldig is.

John wordt de ziener; hij ziet of fantaseert alles. Hij bewondert Dean, omdat hij succesvol is in de liefde. John is dienaar van het leven, Dean de bewoner. Het liefdespaar achtervolgt John is zijn dromen, maar ook overdag. Hij ziet alles wat ze doen: Hij weet dat zij 's morgens een slechte adem heeft. Hij ziet alle seksuele details en hij deelt ze mee. Hoe zij elke morgen zijn pik kust.

Hoe ze geniet van alle standjes, ook anaal. De hele herfst en winter en lente rijden ze rond en vrijen elke nacht en John moet het allemaal zien. Hij weet ook dat Dean af en toe geld moet vinden. Hij verkoopt bijvoorbeeld zijn ticket voor de terugreis naar Amerika. Hij vraagt geld aan zijn vader in Parijs. Hij verdient een beetje als tutor. Uiteindelijk, we zijn door John goed voorbereid, moet Dean vluchten naar Amerika.

Hij krijgt het geld voor de reis van John. John krijgt de auto, maar het is een leenauto. Anne-Marie heeft niet veel geleerd, maar ze begrijpt heel goed dat Dean weg wil en dat ze hem nooit meer zal zien. John vertelt haar niet van het geld, maar hij weet zeker dat zij het van zijn gezicht kan aflezen en dat hij alles zal bekennen, hij kan niet liegen, maar Dean zal haar begroeten met een glimlach.

Dat is het verschil. John is niet sterk genoeg om haar te beminnen. Men moet zelfzuchtig zijn. Deze vertelling gaat schijnbaar over de seksuele liefde van Dean en Anne-Marie, maar het gaat eerder over Johns gebrek en over zijn ongelooflijke voorstellingsvermogen.

Vestdijk was dol op intriges en het is dus niet zo vreemd dat hij zich interesseerde voor de geschiedenis van Voltaire en kolonel Siquier die zichzelf ooit had beschuldigd van de moord op Karel XII van Zweden. Siquier zou de sluipmoordenaar zijn die Karel XII een kogel door het hoofd schoot, een musketkogel.

Het is niet zo vreemd dat de kolonel van de moord verdacht wordt. Misschien wilde hij de koning wel vermoorden. Hij was in dienst van de erfprins. Karel XII was een ramp was voor zijn bevolking, vanwege alle oorlogen die hij voerde. De eerste met succes. Hij was 15 toen zijn vader stierf. Saksen, Rusland en Denemarken wilden de macht van Zweden breken, maar de jonge Karel begon een oorlog tegen zijn neef en zwager, koning Frederik IV van Denemarken, die hij na een belegering van Kopenhagen tot de vrede van Traventhal dwong Hij versloeg vervolgens de Russen onder tsaar Peter de Grote en een andere neef, de Saksische koning.

Uiteindelijk ging hij ten onder, zoals vele machtigen voor en na hem, door een veldtocht tegen de Russen tot in Moskou. In Halden, in het uiterste zuiden van Noorwegen, werd hij van dichtbij door het hoofd geschoten.

Of de kogel van het belegerde garnizoen afkomstig was of uit zijn eigen gelederen was onduidelijk en het is nooit opgehelderd. Van het Zweedse leger bestaande uit Hij werd opgevolgd door zijn jongste zuster Ulrike en haar echtgenoot, de latere Frederik I van Zweden. Arouet, alias Voltaire, wil een boek schrijven over Karel XII en hij wil zich beroepen op betrouwbare getuigen. Als het verhaal begint, wordt Arouet afgetuigd door een aantal huurlingen.

Zoiets gebeurde vaker in het Parijs van de achttiende eeuw. Men wilde iemand een lesje leren. Arouet wordt gered van verdere verwondingen door Siquier, die zijn naam niet wil noemen, maar de filosoof weet er achter te komen en regelt vervolgens gesprekken met hem. Gedurende de hele vertelling wordt de lezer door argumenten en tegenargumenten heen weer geslingerd tussen het standpunt dat Siquier inderdaad de moordenaar is of juist niet. Arouet weet het niet.

Soms denkt hij en zegt hij dat de kolonel het niet kan hebben gedaan. Hierbij speelt een Zweedse gravin een rol. Zij wil met de kolonel trouwen, maar dan zou hij eigenlijk gezuiverd moeten worden van de verdenking. Vestdijk verlustigt zich in alle mogelijkheden.

Hoe genuanceerder we kijken naar de werkelijkheid, hoe onduidelijker zij wordt. Het lijkt op zijn overwegingen bij de astrologie: Ook zijn beschrijvingen van de fysiognomie van de figuren zijn zeer Vestdijkiaans: In de bibliotheek van Leck in Sleeswijk Holstein, waar veel literatuur te vinden is, onder andere van Thomas Mann, zat een Turkse vrouw lang te bellen met haar smartphone, waarschijnlijk vanwege de aanwezige wifi.

Haar dochter nam een prentenboek door, schonk zichzelf gratis thee en at een koekje. Af en toe zag je haar oplettend kijken bij het gesprek. Ze keek blij als haar moeder lachte. Haar broertje speelde met een auto op de grond. Bij een kast stond een medewerkster te praten met een Ethiopische jonge man. Ze vroeg of hij al eigen woonruimte had. Hij zei lachend ' nee, maar dat komt.

Een gastvrouw schonk koffie voor hem. De bibliotheek was een opvangcentrum geworden. Even later zagen we hem in de winkelstraat lopen. Waar naartoe en hoe weer terug? Op een nabij gelegen kunstmatige heuvel zat een man met een fiets te eten. Hij vertelde dat daar in de verte een tehuis was voor senioren die zorg behoeven, met een afdeling voor ouderen die nog niet zo ver zijn. De zee lag nog 15 km naar het westen. Er was een trap naar het water waar een meisje half in zee stond te kleumen.

Het was haar te koud. Het duurde geruime tijd voor haar vader haar zo ver kreeg dat ze ging zwemmen, maar toen bleef ze er een half uur in. Zo koud was het dus niet. Er is een breed strand, waarlangs een hoge boulevard loopt.

Het water komt bij vloed tot de rand. Er is geen hek. Als je hoogtevrees hebt, moet je niet te dicht bij de rand lopen. Op het strand spelen kinderen het oude spel met zand en water. Ver weg bij de zee staan karren met zeilen; wind surfing. De huizen die uitkijken op zee zijn hoog en sterk met Bretonse stenen; veel hotels, maar ook woonhuizen, die misschien verhuurd worden.

Het is een plek om weg te dromen op een bank. We wandelen in een berglandschap met een groep van twintig. Na lang lopen vragen we ons af waar we zijn.

De leider weet de weg niet meer. We lopen naar beneden, naar een onbekend dal. Iemand probeert via Siri de weg te vragen, maar er is geen bereik. Er loopt een man naar boven, die Nederlands spreekt en hier woont om kaarten te tekenen van het gebied. Hij weet precies waar we zijn. Uiteindelijk komen we in een stad waar een markt is.

Er staan tafels met rechtopstaande nummers bij schotels met brood en vlees en vruchten. De koopman legt alles uit, maar wordt lastig gevallen door een grote, witte geit, die hij brood toesteekt, maar de geit bijt in de muis van de hand.

Hij heeft scherpe tanden en er is een grote wond met veel bloed. De man knijpt de wond dicht. Iemand geeft hem een zakdoek die onmiddellijk is doordrenkt.

Hij wordt opgehaald en zegt dat wij het brood en vlees moeten meenemen. Het lijkt nooit meer echt goed te kunnen komen. In de bus naar huis eten we het brood en het vlees op. Onderweg stappen we uit, huren fietsen en verliezen de groep uit het oog, nemen een verkeerde weg en midden in het land, besluiten we met de fiets op de trein te stappen en naar huis te rijden. In onze woonplaats aangekomen, helpt de conducteur ons met de fietsen.

De anderen zijn allang gearriveerd. We staan op van de bank, lopen terug naar de auto en rijden nog even naar de haven, met een fort in het water, maar het is er zo druk dat we nergens kunnen parkeren en de stad uitrijden. We eten wat op het terrein van een universiteit en doen daarna boodschappen in een super waar we broccoli en cider kopen, onder andere. Terug naar de tent rijden we naar een klooster voor Dominicanessen, ver weg teruggetrokken in het land, een droomplek.

Een paradijs, zeggen we tegen de non in het Recueuil. Ze ontkent het niet, zegt ook niet dat het echte paradijs niet van deze wereld is. Ik lees in een boek voor kinderen het verhaal van Tobias en de engel, maar ik mis de vis. Tobias gaat wel op pad met geld, krijgt gezelschap van de engel, die de weg wijst, komt aan bij Sara en trouwt met haar.

Wel erg snel allemaal. Ik moet het verhaal nog eens opzoeken. In de tuin zijn vijf nonnen aan het werk met scheppen, zand. Twee nonnen doen iets met lange groente. Een vrouw zit op een motormaaier. Is zij een leek?. In ieder geval ziet de tuin er prachtig uit. Boven het meer zien we de lucht in vele nuances blauw. Of is het de zee? Is het het paradijs weg van deze wereld? Nergens voel je je meer Europeaan dan in het Verre Oosten, waar je mensen uit Engeland, Portugal of Oostenrijk herkent als behorend tot wat je gemakshalve je eigen soort noemt.

Zo was het vroeger na het jaar het gevreesde jaar waarin de wereld immers zou vergaan toen de kruistochten zorgden voor de volkswording van Friezen, Hollanders, Gelderlanders en Vlamingen.

Onder de kreet 'God wil het' toog men naar het Nabije Oosten. Lang na de tweede kruistocht van wezen latere kruisvaarders elkander de palmboom op het graf van de Friese aanvoerder Hendrik Ulvinga in de nabijheid van Lissabon, ook wel Poptetus Ulvinga letterlijk Wolvenzoon genoemd, die in bij de verovering van de stad op de Moren was gesneuveld. Daar begon de strijd dus al.

In een kroniek, die een paar eeuwen later geschreven werd, staat: Deze Poptatus riep met luider stemme, toen zij in de strijd gingen: Als de strijd gewonnen, de stad ontzet was en Poptatus zich ontwapende, werd hij door een heiden ter neder geschoten, die aan de berg verscholen lag. Zo stierf hij in God Almachtig en is een martelaar Gods geworden, want hij streed voor het Christelijk geloof en op zijn graf wies een zeer schone palmboom.

Deze is een teken der overwinning'. Later bleek, 'dat de palmboom gewassen was uit zijn hart, hetwelk zonder twijfel de overwinning en kracht des geloofs aanduidt, die hij in zijn hart had, als hij ten strijde ging.

Deze heilige man hebben zij vereerd als een martelaar Gods. Overigens was er weinig reden om trots te zijn op de kruistochten: Vaak kwam het leger niet eens aan in Jeruzalem, omdat het onderweg onderling slaags raakte of verrast werd door toesnellende moslims.

Wel was het effect groot vanwege de reiservaring, de invloed van het Oosten en het zij-wij-gevoel, waardoor groepen van de noordelijke bevolking zich meer aaneen begonnen te sluiten. We hebben het over de zesde eeuw. Bij de dood van Basin werd het koninkrijk verdeeld over drie zonen. De vader van Radegonde werd al gauw gedood door zijn broers. Radegonde wordt opgevoed aan het hof van haar oom Hermanfred als zij drie jaar is, maar als zij elf is, wordt zij de gevangene van koning Clotaire.

Zij krijgt een religieuze en intellectuele opvoeding door de achtgenote van Clotaire, Ingonde. Na de dood van Ingonde wil Clotaire Radegonde als zijn vierde vrouw. Inmiddels is zij behoorlijk heilig aan het worden.

Zij bidt veel, ook in het huwelijksbed. De macht van haar echtgenoot, zijn praal, wil ze niet en ze verschijnt in simpele kleren bij een staatsbanket. De vrienden van Clotaire zeggen dat hij met een non is getrouwd.

Aan tafel blijkt duidelijk hun onenigheid. Radegonde verdeelt het brood onder de armen. Zij dwingt haar man ter dood veroordeelden te bevrijden.

Weer vlucht zij en dan is er een roerend verhaal. Haar man achtervolgt haar en zij zegt tegen een boer dat hij moet zeggen dat hij sinds het graan opgroeide geen vrouw heeft gezien.

Maar het graan is pas gezaaid! Terwijl Radegonde dat zegt, schiet het op en kan zij zich tussen de halmen verbergen. De koning komt voorbij. De boer zegt wat hij moet zeggen en de koning begrijpt dat hier een wonder is gebeurd en besluit zijn heilige vrouw met rust te laten. Zij sticht kloosters, wordt natuurlijk abdis en heeft grote invloed op haar voormalige echtgenoot en zijn zonen.

Zij wordt later de tweede patrones van Frankrijk genoemd. Achter de kapel is een grot uitgehakt in de krijtrotsen langs het dal van de Loire.

In de tweede en derde eeuw was een een paganistisch heiligdom. In de zesde eeuw namen de christenen het, zoals altijd, over en woonde er een heremiet. Diep onder de vloer leidde een stenen trap naar een cisterne met water. Dat water ziet er van boven gezien smerig uit door de kalkresten. Radegonde bezocht de heremiet, omdat hij heilig zou zijn. Het geheel werd een pelgrimsoord en in de twaalfde eeuw hakte men een schip uit in de rots en bouwde met nieuwe stenen nog een schip.

Tijdens de Franse revolutie werd de kerk ontheiligd, maar in werden de resten opgekocht door een rijke Chinonaise nee, geen Chinese, maar een inwoonster van Chinon. In vond men onder een laag kalk een afbeelding van een koninklijke jachtpartij uit de twaalfde eeuw: Een klein meisje ontvangt je bij de ingang met de waarschuwing dat verder gaan 3 euro kost. Haar vader is de gids en is bereid langzaam Frans te spreken, omdat zijn Engels onvoldoende is.

In strandstoelen liggen twee vrouwen te kijken naar het fresco van de jacht. Ik denk dat zij kenners zijn. Ann Coleman was de dochter van een rijke ijzerbaron. Ze kon trouwen met wie ze wilde, maar ze ging liever rechten studeren.

Daar ontmoette ze James Buchanan uit Ierland, een immigrant. Ze werden verliefd, maar Anns vader verbood de relatie. Hij zei dat de jonge man uit was op haar geld. De brieven die James haar stuurde werden achtergehouden en Ann, die zelf vele brieven stuurde, wachtte tevergeefs op antwoord.

Ann pleegde op 9 december zelfmoord door een overdosis laudanum. James vroeg de begrafenis te mogen bijwonen, maar zijn brief kwam ongeopend terug. Hij werd de enige ongetrouwde president van de Verenigde Staten. De geest van Ann bleef nog lang kussens klaar leggen voor haar grote liefde. Een andere Ann Coleman, later, ook Amerikaanse, ook rijk door ijzer en staal, was gelukkiger.

Zij ontmoette een rijke Spanjaard, Joachim Carvallo met wie zij trouwde. Samen trokken ze naar Frankrijk en kochten het vervallen kasteel in Villandry, dat ze samen restaureerden en waarvan de tuin zeer beroemd werd. Hun achterkleinkind Henri is nu de eigenaar en hij zorgt er voor dat kasteel en tuin in perfecte orde blijven. Er is een tuin die de verschillende soorten liefde laat zien: Er is een tuin die laat zien hoe mooi allerlei groenten zijn: Er is een doolhof die je religieus wil maken.

Ann, die van huis uit protestant was, en Joachim die niet veel aan zijn geloof deed, werden later actieve rooms-katholieken en lieten zich ontvangen door de paus.

In het kasteel veel religieuze Spaanse schilderijen en veel foto's van de kinderen, tantes, schoondochters en kleinkinderen. Ann bleek een sterke, intelligente vrouw met veel smaak en waardigheid, maar ook een warme moeder en grootmoeder. Ook zij legde kussens klaar, maar in levende lijve. Wat Trump goed vindt, zien de democraten als kwaad, en omgekeerd wordt Hillary Clinton als een crimineel beschouwd.

Toch lijkt er objectief juist gedrag te bestaan als Michelle Obama een beroep doet op weldenkendheid. Zeker is dat het recht van de sterkste dat zorgde voor het voortbestaan van de homo sapiens, zich nog steeds doet gelden en dat we moeite moeten doen om empathie en solidariteit met de zwakken, die ook in onze natuur zitten, te laten prevaleren.

Het is zo treurig dat de idealen van de Franse revolutie, die wij toch als objectief goed beschouwen, zijn gesmoord in het bloed van dezelfde revolutie. En zelfs deze idealen: Zij achten vrijheid gevaarlijk, beschouwen gelijkheid als een leugen en wensen alleen broederschap binnen de eigen clan.

Steeds als een beschaving zichzelf als goed ziet en de anderen als kwaad, gaat het mis en als demagogen een generatie die niet lijfelijk gebukt is gegaan onder nationalisme en groepsdwang met de uitwassen van terreur naar de anderen, oproept tot het sluiten van de grenzen en het verdoemen van wat vreemd is, moeten we weer lijden onder dictatuur en geweld. Toch wil ik blijven geloven in langzame vooruitgang. Steeds als er twee stappen terug worden gezet, gaan we drie stappen vooruit.

Nu landen weer naties worden, grenzen dicht, eigen volk eerst, kijken we naar het voorbeeld: Wie worden de nieuwe vijanden? Marie le Pen, Wilders, Trump en Ferage begrijpen dat ze verwant zijn en dat de mensen die verlangen naar Europa, de wereld, de nieuwe vijanden zijn. Zetten we weer twee stappen terug in afwachting van nieuwe drie stappen voorwaarts.

We moeten het niet vergeten, want we zullen toch naar een wereldregering moeten, naar de samenleving van planeet aarde. Het begint vaak met een concreet beeld, iets dat de dichter heeft gezien en dat in zijn verbeelding een vreemde draai krijgt, een surrealistische voorstelling wordt, waarin de dood vaak een rol speelt.

Er is bij voorbeeld een stenen beeld van een militair muziekcorps met trommels van marmer en fluiten van graniet. Zij beelden muziek uit, maar er is natuurlijk stilte: Dit roept een fantasie op die overigens ook kan verwijzen naar een herinneringsbeeld, van een optocht van onbekenden, een dreigende stoet, waarbij uiteindelijk het gedicht verwijst naar soldaten.

De gedichten van Theo van Baaren zijn evocaties van angst en dood, duisternis en brand, ondergrondse gangen met zwaveldamp. De dood is geen verlossing, maar het gruwelijk einde van een verdoemd leven: Veel voorkomende woorden zijn: Toch is er ook het leven dat uit de dood opstaat, zoals de graankorrel moet sterven om vrucht te dragen. Van Baaren kende de chtonische mythen van de landbouwculturen. Jan ten Brink begint zijn loflied op Schaepman, priester,dichter,staatsman, met een bladzijde lange zin, waarin hij de drie kwaliteiten uitwerkt en ook nog eens wijst op zijn 'koperen kop' en 'koperen stem'.

Herman Schaepman werd geboren in Tubbergen, waar zijn vader burgemeester was. Zijn vader hielp als luitenant van de schutterij mee met het binnenhalen van Koning Willem I. De kleine Herman vond zijn verhalen prachtig en luisterde vol belangstelling naar patriottische liederen van Schiller. De kleine Herman, tien jaar oud, luisterde naar haar voordracht van de Franse dichters. Men zei dat zo'n kleine jongen dat toch niet begreep, maar ze antwoordde dat hij zo iets in zijn hoofd kreeg, dat hij later begrijpen kon.

Op school leerde hij Frans en Duits. Hij wilde graag dienst nemen, naar zee gaan en strijden voor de Nederlandse vlag, maar zijn ogen waren te zwak.

Vader wilde hem laten strijden voor de kerk, als priester. Toen hij 13 was, ging hij naar het gymnasium in Oldenzaal, waar hij ook Engels leerde beheersen. Herman was dol op dichters die de roem van Nederland bezongen: Al gauw vertrok hij naar het seminarium in Kuilenburg, later naar het groot-seminarie in Rijsenburg bij Driebergen. Al op jarige leeftijd kwam zijn eerste gedicht, anoniem, uit: Alberdingk Thijm beval het gedicht aan en hoorde er Bilderdijk in, en Da Costa.

Het gedicht was geschreven in statige, epische alexandrijnen. Natuurlijk laat hij de schandelijke geschiedenissen achterwege. Wist hij het niet? Geheel naar de mode van die tijd krijgen de Joden er weer van langs. Zij hebben immers gekozen voor Barabas en tegen Jezus: Schaepman houdt een doorlopend pleidooi voor Pius IX. Hij noemt hem de waarachtige koning van zijn eeuw. Deze paus was natuurlijk tegen de revolutie van Dit betekende dat Maria al in de schoot van haar moeder van de erfzonde was gevrijwaard.

Het klinkt als een sprookje van vroeger, maar er zijn nog miljoenen mensen die dit geloven. Er zit wel een soort logica achter. Hoe zou een lichaam de zoon van god kunnen ontvangen als het niet zuiver was? Nu ja, de vraag stellen, klinkt al belachelijk.

Een nog verder gaande consequentie was dat zij niet zou sterven, want de dood was de straf van de erfzonde. Zij zou dus met lichaam en ziel opvliegen naar de hemel.

Het graf van Maria was dus ook nooit gevonden! Als hoofd van de Kerk riep Pius het Vaticaans Concilie bijeen, waarop de onfeilbaarheid van de paus als dogma werd goedgekeurd.

Alle uitspraken ex cathedra zouden van God afkomstig zijn! Je kunt zulke dogma's toch moeilijk serieus nemen. Vandaag de dag hebben we in Rome jammer genoeg te veel van deze honden en we horen ze in alle straten blaffen, terwijl ze overal om zich heen mensen molesteren.

Onder druk van de Joodse bankiersfamilie Rothschild, die aan het Vaticaan de benodigde leningen verschafte waarmee het investeringen en buitenlandse bescherming kon betalen, bleek Pius bereid enige concessies te doen. Sommige Joodse families mochten nu buiten het getto wonen, bijvoorbeeld de families die door overstromingen van de Tiber onbewoonbare huizen hadden.

Edgardo Mortara werd gescheiden van zijn Joodse familie omdat een katholieke dienstbode hem in het geheim had gedoopt, wat ze later bekende. En, zo was de logica, een katholieke jongen kon niet worden opgevoed door Joden. Bovendien wilde de jongen - die toen zes jaar was - dat zelf niet! De paus liet hem opvoeden tot priester. De ouders konden hun zoon terugkrijgen als ze zelf katholiek zouden worden.

Pius was van mening dat de Joden samen met geheimzinnige sekten ' troepen verzamelden tegen de Kerk van Christus ' Het boek 'De jood: In het boek werd de beschuldiging van rituele moorden door Joden bevestigd. Schaepman was het met dit alles van harte eens. Chateaubriand, van oude hoge adel, wist er alles van. Zijn familie werd vernederd, hun bezittingen vervielen aan de staat.

Kerken werden tot tempels van de rede verklaard, maar in werkelijkheid werden het veestallen of legerplaatsen. Sarcastischer kon de revolutie haar gezicht niet laten zien. Chateaubriands vader wist met handel een fortuin terug te verdienen en liet het kasteel in Combourg herstellen en uitbouwen. Het staat er nu in alle pracht en praal bij en we kunnen het bezichtigen tegen een behoorlijke vergoeding.

Hij studeerde onder andere te Dol en te Rennes, maar kwam onregelmatig terug naar het kasteel te Combourg.

De adel wist door ontwikkeling en onderlinge hulp weer een aanzienlijke positie te verwerven. Uiteindelijk gaf hij toe aan de eerste en ging hij studeren aan het college van Dinan. Toch besefte hij al vlug dat dit niet zijn ware roeping was en keerde hij terug naar het familiedomein, waar zijn romantisch schrijversschap begon. Hij hield meer van de herfst dan van de zomer.

Uiteindelijk ging Chateaubriand het leger in. Hij verliet Combourg in als tweede luitenant. Hij was contra-revolutionair van geboorte en werd door Napoleon in allerlei functies geplaatst.

Ook het herstel van het huis van Bourbon leverde hem diplomatieke posten op in Berlijn , Londen en Zweden. Nog voor de dood van de koning onder de guillotine had hij al Amerika bezocht, waar hij niet de positie van de Indianen verdedigde, maar die van het christendom.

Een tijd lang was hij een 'verlichte', maar de dood van zijn moeder en broer bracht hem weer terug in de schoot van de moederkerk. Ironisch genoeg werd zijn naam het meest bekend door een vleesgerecht dat zijn kok uitvond. Alles over geheel Europa is in een staat van verwarring, van spanning, of van gisting. De oude beginselen zijn overal in haat en verachting gebracht, en al wat op dezelve gebouwd is, is voor een groot gedeelte reeds afgebroken, en wordt het ieder dag verder.

Het was de Verlichting die uiteindelijk leidde tot de Universele Verklaring van de rechten van de mens. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.

De verklaring werd ontworpen door de VN Commissie voor Mensenrechten en gepropageerd door met name Eleanor Roosevelt , de weduwe van de Amerikaanse president Franklin D. De grootste obstakels voor aanvaarding zijn opgeworpen door de communisten en de rooms-katholieken.

De laatsten deden dat meer verhuld dan de eersten, maar met veel meer resultaat. Humphrey In China was het tot de vorige eeuw gewoon om de voeten van vrouwen te verminken, omdat mannen dat erotisch zouden vinden en omdat het de vrouw belette zelfstandig van huis te gaan. Zeg nu niet 's Lands wijs 's lands eer , of: In tribale en patriarchale culturen bestaan ze nog. Deze culturen zijn achtergebleven. Dit geldt ook voor de sharia.

In India werden weduwen levend verbrand met het lijk van hun man. Sommige vrouwen sprongen zelf in het vuur, anderen moesten geduwd worden. Nog in onze eeuw kwam dit voor in achtergebleven! In overleed een jarig meisje in Egypte na een besnijdenis op de operatietafel.

Vrouwen willen dit en komen in opstand in streken waar de wet het wil verbieden. In Egypte is bijna iedere vrouw besneden. Het zou haar minder vatbaar maken voor overspel. Een vrouw is bezit van een man. Hij kan haar nemen wanneer hij wil. Bij Trehorenteuc zagen we een meisje met een grote geit.

Het donkere meisje leek Keltisch en alleen omdat ze geen spitse oren had, bleek ze geen fee. Nu ja, overal liepen moderne mensen. Veel families zaten of lagen aan de kant te eten en te drinken, urenlang soms, want toen we terugkwamen van een stevige klim naar L'arbre d' or zaten ze er nog. In Paimpont sprak de burgemeester een publiek toe, zijn vrouw en misschien enkele wethouders en gemeenteleden. Hij stond voor een monument van gevallenen in beide wereldoorlogen.

Op vier hoeken stonden oude mannen met een nationalistisch vaandel, gestoken in een leren houder die bij de heupen werd vastgesnoerd. Na afloop van de toespraak, waarin, begrepen we, gewaarschuwd werd tegen nieuw barbarisme, werd er zwak geapplaudisseerd en liepen de bevlagde mannen in een soort optochtje naar het gemeentehuis, waarin het kleine publiek iets te drinken werd aangeboden.

Bij het toeristenbureau werden veel boekjes getoond over Merlyn, Arthur, Viviane, Morgane etc. In de ernaast gelegen abdijkerk kon je ook weer boekjes en kaarten en snuisterijen kopen, maar ook kaarsen om te branden voor Maria van Paimpont. Hij had haar zijn laatste geheim verklaard, wel bewust van het feit dat ze hem dan niet meer liet gaan. Geen terugkeer dus naar het hof van Arthur. In de zogenaamde graalkerk zag ik een glas-in-lood-afbeelding van een konijn.

Een begeleidende tekst legde uit dat het konijn net als de maan 's nachts verscheen en overdag verdween. Konijn is symbool van vlugge komst en vertrek; hij is een tussenfiguur tussen boven- en onderwereld, drager van geheime boodschappen. Plotseling begreep ik de rol van het witte konijn in Alice in Wonderland beter. Hij draagt daar ook nog een groot horloge en wijst voortdurend op het voortschrijden van de tijd.

Eduard Douwes Dekker vertelt over een executie in In de Javaanse oorlog werd een spion gevangen, een Inlander. Zo iemand moet meteen worden doodgeschoten. Men bond hem aan een boom en gaf een soldaat opdracht hem neer te knallen. De aangewezen soldaat nam geen risico, dacht hij. Hij zette het geweer tegen de borst van de man, op de plaats waar hij het hart dacht. De soldaat vloekte, omdat zijn slachtoffer niet bang leek.

Hij haalde de haan over, maar het geweer ketste. De spion lachte hem uit. De Christensoldaat werd boos, draaide het geweer en sloeg zijn weerloze gevangene, de lachende Mohammedaan met de kolf de hersens in. In is hij in Holland. Er was een vrouw met een kind. Toen Dirc Potter nog jong was, werd hij met een geheime zending naar Rome gestuurd. We weten dat hij geboren werd rond en op zijn vijftiende of zestiende al klerk werd aan het hof van de graven van Holland.

In Rome had hij heimwee naar Holland en ging wandelen langs een rivier. In zijn verbeelding ontmoet hij vrouw Venus die hem opdraagt een lied te schrijven zodat de lezers ' ridders, edele vrouwen en schildknapen ' leren wat liefde is. Pas veel later heeft hij dat werk voltooid: Het zijn nuchtere adviezen. Hij vertelt dat hij meer last dan lust heeft gekend van de liefde: Sommige vrouw sprongen zelf in het vuur, anderen moesten geduwd worden. Potter is in de vijftiende eeuw van mening dat er nog eerbare goede vrouwen zijn die voor haar man zouden willen sterven, maar het is ook zo dat vrouwen wel eens ' nee ' zeggen als zij ' ja ' bedoelen.

Daarna moet de man de baas zijn. Huwelijkse liefde is het best en hartstocht is gevaarlijk: Potter kent zijn klassieken. Hij moet een ijverig man geweest zijn. Waar las hij al die boeken? In de koets op weg naar Rome, Parijs, Berlijn, Londen? Hij was een een soort diplomaat voor Jacoba van Beieren. Als dank kreeg hij een buiten bij Den Haag, een soort Hofwijck, zoals later Huygens, en zijn zoon kreeg zelfs nog een aantal ' morgen ' land als eerbetoon aan zijn vader.

Het ontroerende verhaal van Hero en Leander: Potter vindt het mooi, maar toch was het beter het eigen lijf te sparen. Liefde is goed, maar het moet niet te gek worden. Vrouwen die te heet lopen krijgen als advies: Een minnaar kan gebruik maken van een vriend, maar hij moet uitkijken dat de vriend geen medeminnaar wordt, die ' de potage met de spek naar zich toehaalt '.

Mannen en vrouwen gelijk stellen op het punt van echtbreuk, geeft geen pas. De eer van de man lijdt er niet onder als hij een minnares heeft, zelfs niet als hij kinderen heeft buiten zijn huwelijk. Bij de vrouw is dat anders. Een vrouw mag geen minnaar hebben. Een man kan veel vrouwen hebben, maar een vrouw twee mannen? Het is een verschil van dag en nacht, aldus Potter. Hierin lezen we over de verliefdheid van Merlijn, de machtige tovenaar.

Hij wordt verliefd op de fee Viviane. Zij vraagt hem haar alle toverkunsten te leren en hij gehoorzaamt. We moeten hier denken aan Simson en Delila. Hij vertelt waar zijn kracht schuilt en zij knipt zijn haar af.

Symbool van ontmanning en waarschuwing aan alle mannen: Niet lang daarna vermaakten zij zich in het woud van Broceliande. Zij kwamen bij een mooie haag van haagdoorns. Samen gingen zij in de schaduw van de struiken zitten. Merlijn legde zijn hoofd in haar schoot en zij begon hem te strelen zodat hij in slaap viel. Zij stond op en ontglipte hem, pakte haar sluier en liep om die plaats heen. Zij maakte een cirkel om Merlijn heen en begon in praktijk te brengen wat hij haar geleerd had: Daarna ging zij weer zitten en legde zijn hoofd in haar schoot.

Dit deed zij allemaal stiekem. Hij schrok wakker en meende dat hij vastzat in de stevigste toren ter aarde, bovenop een ontoegankelijke rots. Merlijn zei tegen haar: Negeen dinc, so help mi God, Dan dat hi was een fijn sot; Al heet hi vroet ende conde vele. Nochtan heeften een wijf bij haren spele Datsi hem toende menechfoude, Bracht in 't nette daer si woude.

Buning werd in Uithuizen geboren , opgevoed door vader notaris en zijn oudere zuster. Van de misschien net aan huizen staat minstens de helft "leeg" of zijn slechts vakantiehuisjes van Zweden die normaal in de stad wonen en in het weekend of tijdens de vakantie de rust komen opzoeken.

Nou klap maar tijdens die dagen dat we wel boodschappen doen weet ik het wel te spenderen hoor daarbij kun je ook internet shoppen! Klopt Sascha, Ik stond ook gewoon met in me pyamaatje buiten, die vieze waterkou die we veel in Nederland hebben voelt veel kouder aan en gaat door merg en been, dat heb je met de droge vrieskou die we hier hebben niet.

En je ziet ook dat de lucht veel schoner is! De lucht is veel intenser blauw als in Nederland! Oei zou ik toch bijna zomaar me eetdagboekje vergeten Gister had ik in de supermarkt toch wel erg veel moeite bij de snoepafdeling.

De chocolade lachte me toe, maar heb het gelukkig weten te weerstaan! Vanmorgen was me gewicht zo uit het niets 7 ons hoger, kan toch echt niet aan het eten van gister hebben gelegen! Samen met de rugpijn die ik voel kan dat maar één ding betekenen: Geen wonder dat ik chocoladetrek had.

Zou wel mooi zijn als het nu losbarst dan kan ik me gewoon volgende week meten en wegen op weer gewoon gewicht, want tijdens ben ik gerust 1,5 tot 2 kg zwaarder en zie ik er soms uit alsof ik elk moment kan bevallen. Eindelijk heb ik mijn liefhebbende wederhelft weten te overtuigen dat een digitale weegschaal toch veellllll beter is! We hebbn nog zo'n ouderwetse met naald die je dus nooit op 0 krijgt en als accountant ben ik toch wel erg allergies voor onnauwkeurige cijfertjes Gister heeft hij er een besteld via internet en met beetje mazzel komt ie van de week.

Het is dan toch wel even kijken wat ie aan gaat geven, want er zitten nu eenmaal verschillen in weegschalen, maarja dan kan ik daarna gewoon via de nieuwe verder. Wat ik naar binnen geschoven heb: Misschien laatste tonijn uit het blikje. Toch eens even rekenen. Het lijkt me een heerlijk relaxed leven zo Wilhelmina, zou beslist ook wel wat voor mij zijn. En inderdaad onder de caloriën is echt té weinig hoor!

Ik mis eerlijk gezegd ook wel wat groenten in je menuutje. Ik ben juist van de digitale weegschaal weer overgestapt naar de gewone met het wijzertje. De digitale gaf soms ook 3 verschillende dingen aan met wel bijna een kilo verschil per keer dus daar werd ik ook nogal gefrustreerd aan. De gewone is wat minder precies en die moet je steeds weer opnieuw op 0 zetten maar hij doet het wel altijd.

Het gaat mij er vooral om dat ik het langzaam minder zie worden, wat dan m'n exacte gewicht zal zijn maakt me nu nog niet zo veel uit. Op de digitale ben ik wel gemiddeld 2 á 3 kilo zwaarder dus ik vind de gewone véél liever. Goed dat je lekker ver van de supermarkt woont dan kan je er ook niet ff heen om toch wat chocolade te halen. Tja ik zag het ook. Ik ben zo'n dooske hè. Eten is echt een probleem voor me, een stoornis.

Als 18 jarige woog ik ook maar 48 kilo met een lengte van 1, Ik at slechts 2 boterhammen per dag met kaas en tomaat. Of ik eet teveel en das niet goed voor me maagklachten of te weinig. Het is meteen zo een obsessie bij me. Ik sta ook gerust tig keer op de weegschaal per dag om te kijken of ik eet en zoja hoeveel. De vorige keer viel ik 17 kilo binnen 3 maandan af, veels te snel natuurlijk.

En echt ik heb het geprobeerd vandaag 50 gr. Ik geef anderen tips, dus weet heel best hoe het wel moet, maar zelf doen Ow ik ben een ergere doos als ik dacht het stond gewoon op de tweede pagina whahaha, blond moment. Gooi der es effe lekker wat groenten en fruit tegen aan. Kom op, eten meissie!! Geplaatst door kaa Yoghurt eet ik Kaa, Turkse yoghurt, das calorierijker dan gewone. Ik heb een vreselijke draai om me oren nodig kom maar op met de commentaren en adviezen.

Ik mis nog steeds de groentennnnn! O sorry, had over de salade heen gelezen. Jaja, de garnalen eruit gepeuterd zeker hè?? Hoezo zwaar PMSen hehehe. Vandaag toch weer op de rail komen, wat vast wel lukken gaat. De chocolade is immers op Ben gisteravond nog bezig geweest met potten bakken in de kuiloven, 1 van de 4 dingen heeft het minder goed doorstaan, das helaas wel de trechterbeker ow nouja gewoon nog es over doen Ik ga me vandaag maar even niet wegen, weinig zinvol lijkt me.

Niet natuurlijk dat ik zo onzettend veel weg heb zitten werken maar vlak voor de horrordagen is der geen touw aan vast te knopen, daarbij wil ik sowieso minder vaak wegen.

En me lijstje van wat erin gegaan is staat er al. Hier trouwens nog stukje gesprek van mijn wederhelft en mij over mijn diëet. Ik vond het wel grappig hehehe: Ik moet toch echt wat kiloos kwijt!

Nou moet niet hoor! Hoeft er niets af? Je vindt me te dik!!! Is er wel een goed antwoord mogelijk? Maar nu ik je dit verteld heb werkt ie niet meer natuurlijk!

Weet je trouwens dat me borsten ook kleiner worden als ik afval? Ik denk dat je maar moet stoppen met dat diëet! In de middag zou je die glas water kunnen vervangen door een beker melk..

Nah volgens mij kan je hier de hele dag op teren en euh dát ventje van jou.. Oei klapgymp met de matteklopper Ik heb van me moeder geleerd nooit jezelf de schuld te geven Daarbij als je naar het menu van Patrik kijkt wordt je helemaal niet vrolijk.

Die eet nog niet de helft van wat ik heb en zit haast 6 dagen per week beneden de kcal per dag. Menuutje van hem van gister: Die is in 3 maanden tijd nu 13 kilo kwijt, waarvan 6 in de laatste maand.

Ik heb trouwens vanmorgen 1 glas water bij het ontbijt genomen en derna pas tweede Ik heb nu het gevoel dat de rijstcrackers weer boven komen drijven.

Dáarom zet je het menu van patrik maar neer.. Maar dát hij zoveel afvalt is ook niet goed.. Wilhelmina, wat is de reden dát je zo weinig eet? Heb je geen trek of ben je bang dat je te veel eet en dan aankomt? Die chocoreep is voor een keer natuurlijk niet zo erg maar is niet dé manier om voldoende voedinsgsmiddelen binnen te krijgen.

Dus ipv van die rijstwafels kun je beter boterhammen eten, en de rijstwafels kun je als tussendoortje nemen of 's avonds als je trek krijgt. Sta ik me tanden te poetsen realiseer ik me ineens dat het helemaal geen weekend was gister Zelfs niet in Zweden Ok nu antwoord op de vraag waarom ik zo weinig eet. Ik ga maar even met de billen bloot dan snappen jullie meteen.

Ik ben gediagnostiseerd met Borderline Persoonlijkheids stoornis kenmerken. De PMS tis en blijft goed excuus Heb ik wel degelijk door de stoornis en behoorlijk ook! Daarnaast is een van de kenmerken impulsiviteit, vaak staat er bij de omschrijving geldverkwisten, veel sexuele kontacten, verslaving drank drugs, ennogwat.

Maar eten hoort hier ook bij! Ik ben niet verslaafd aan de drank, ik hou er niet van, want ik heb de stoornis door mijn alcoholistische vader en daardoor klote jeugd te danken! Drugs kom ik ook niet aan, ben al bang voor pillen die de dokter voorschrijft.

Relaties kan ik wel lang volhouden en dus heb ik ook geen extreme uitspattingen qua sex, maar het eten is dus idd een probleem. Of ik eet teveel, maar dit kan ineens, zoals nu omslaan in te weinig eten, voortdurend wegen, enz Dit is bij de medici bekend dat ik dit gedrag vertoon.

Heb ik het afgelopen half jaar dus teveel naar binnen gepropt, nu is die knop weer om en reken ik alles uit om vooral niet boven de kcal per dag te komen en als ik de volgende dag meer weeg, dan gaat het zelfs nog een paar tandjes lager en dan kan het gebeuren dat ik op een totaalwaarde van amper kom.

Nu ik ouder word trouwens zwakt de borderline wel af en scoorde ik eerst 8 van de 9 kenmerken ja dat was behoorlijk dus nu zijn het er nog maar 2 a 3. Eetstoornis is er dus een van. Daarnaast door mijn bagger jeugd heb ik geen ruimte gehad mij emotioneel te ontwikkelen. Gevolg is dat ik misschien wel een IQ van mag hebben en dus wel degelijk weet hoe het moet, emotioneel scoor ik puber en dat zijn zulke dwarskonten he maar ondanks dat ben ik nooit echt depressief geweest, nooit aan zelfmoord gedacht en ben ik positief ingesteld En volgens mij heb ik ADHD ook.

Dat verklaart inderdaad wel het een en ander. Lukt het je nu wel om minder vaak op de weegschaal te staan? Of je in ieder geval van het resultaat niet te veel aan te trekken? Ik sta er ook iedere dag op hoor, maar ik neem het gewoon niet zo vaak serieus en denk dan, het zal wel weer goed komen.

Veel minder eten kan ik toch niet. Je klinkt in ieder geval positief. Iss het bij jullie op het moment ook van dat mooie weer? Hier zo rond de graden! Nou ik heb er op gestaan, maar de menstruatie breekt los dus kilo zwaarder. Toen in bij me tussendoortje dacht misschien rijstwafeltje eindigde ik met een stukje komkommer Knopjes die om gaan werken bij mij anders.

Veel extremer en al kunnen anderen nog zoveel inbrengen Als mijn brein zegt kan niet, dan kan het gewoon niet. Wat trouwens niet betekent dat ik echt niet open sta voor adviezen en meningen.

Ja ik ben positief ingesteld. Ik zie het als iets wat je overkomt, maar je kunt er mee leren leven om het je zo aangenaam mogelijk te maken. Ik wil er ook niet steeds bij stilstaan en alles er op afschuiven, das te gemakkelijk. Toch heb ik wel ondervonden dat instellingen en mensen soms erg negatief er tegenover staan. Als ze ook maar een slecht verhaal horen over een borderliner denken ze dat we allemaal zo zijn en dat is onzin.

Het is maar net welke kenmerken je hebt en in welke mate. Afterall we hebben er ook niet om gevraagd en zijn gewoon mensen met gevoelens, alleen misschien beetje extremer. Ik schaam me er ook niet echt voor. Dit ben ik, zo ben ik, take it or leave it.

Ik moet zeggen dat de rust hier me veel goed heeft gedaan en doordat ik niet in een stad woon met veel mensen om me heen raken mijn hersenen ook niet overprikkelt wat wel gebeurde toen ik in Nederland woonde. Daarnaast is Patrik emotioneel haast eender aan mij, die heeft ook geen makkelijke jeugd gehad en daarom passen we heel goed bij elkaar. Qua fratsen en humor zijn we gewoon twee volwassen pubers. Ja mooi is het hier wel, maar veel minder warm.

Boven de 25 graden is het hier niet geweest. Gelukkig ook maar want 25 graden is voor ons al erg warm, als je die koude gewend bent. Ook de rundergehaktballetje met groente en aardappelpuree verdween daardoor de ijskast weer in Maar water heb ik wel na de maaltijd pas gedronken en dan ben je idd minder snel vol!

Ach ik zie het van de positieve kant: Bewustwording is de eerste stap en dan komt de rest ook vanzelf wel weer Morgen gaan we weer voor de gewone maaltijd en we zien wel Hoop niet dat me borderline verhaal mensen afgeschrikt heeft, want bijten doe ik niet en ik reageer veelal toch gewoon als ieder ander mens.

Hmz ik zit met me Kcal weer tussen de en vandaag en voel me zo vol. Vanavond een stukje fruit nemen wil ik sowieso en misschien nog een crackertje na het wandelen.

Haha wil, ik heb net mijn man voorgelezen wat je schreef over je disc met Patrick ja sorry, liep wat achter op je db. Arjan moest er erg om lachen Hij vroeg of er ook een forum was voor mannen met lijnende echtgenotes Misschien is het een idee om alleen gezonde dingen in huis te hebben en dan gewoon te eten wat je wil. Het ligt aan hun! Ze kunnen ons gewoon maar niet snappen Daarbij zoals ik al eerder zei je moet nooit jezelf de schuld geven! Maar naar mijn idee heb ik alleen maar gezonde dingen in huis low cal spul!

Nooit aan beginnen Kaa die forums voor mannen! Voor je het weet heb je een samenzwering tegen ons Gelukkig begrijpt de mijne geen Nederlands, alleen opoe fiets spreekt ie uit als oepoehè fie-jets en dikke neus hehehe Ik had vanavond toch weer ff zware min na het wandelen op de schaal gestaan en niet een keer, want nee de naald stond niet goed en hoeveel is het na het plassen en nog eens kijken zal ik nog wat nemen?

Het zakt weer me gewicht, dat was weer genoeg om te zeggen nee ik eet niet meer vandaag! Morgen weer nieuwe poging. Ben ik er even niet en mis ik weer een hoop berichten Nee afschrikken kan je ons vrees ik niet.. Bewustwording is zeker een grote stap en je verhaal moet moeilijk zijn geweest Je reageert niet als een gewoon mens Das fijn Klap en lief van je Ik weet gewoon uit jaren ervaring dat helaas niet iedereen zo denkt als jij en tja er zijn er een heleboel die liever naar de fouten en gebreken van een ander kijken dan naar hun eigen En als een zo is zijn ze allemaal zo.

Me vroegere buurtjes waren ook van die mensen. Ik kon toen gewoon niet werken, werd te overprikkeld en vertoonde behoorlijk ontwijkend gedrag, omdat ik toen erg paranoia was. Nou ja en dan wisten zij natuurlijk een borderliner die een gewoon gezinnetje had en ze werkte enz, dussss dan kon ik dat ook wel aldus de buuf. Goed nu weer ter zake. Gisteravond toch nog een kopje karnemelk en een rijstwafeltje gegeten, vond ik toch wel weer erg goed van me!

Afgelopen nacht eindelijk ongi geworden, tis altijd een heel gedoe met hoop gedoe vooraf voor het eindelijk los barst Vanmorgen op de schaal was ik maar liefst 2,5 kilo zwaarder, wat ik dus ook maar gelijk weet aan dat ene crackertje. Absolute onzin natuurlijk Ik werd trouwens ongi om 2 uur in de morgen, wat een tijd Toen ik dit meedeelde aan Patrik, keek ie me aan van alweer?

Je was het vorige week ook al! Niet natuurlijk, dat roept ie altijd. Net zoals ie vrijen wil, als ik dan "Alweer? Ja duh gister dus Ook herkenbaar Arjen? Ik moet over een uurtje ontbijten.

Ik wil namelijk zo regelmatig mogelijk eten en geloof het of niet: Ik heb geen honger. Ik heb ook ervaring met mensen die denken hoor: Ah straatvrees heb ik gehad! Kwam de deur niet uit, maar ineens na verbreken vorige relatie leefde ik helemaal op en ging vakantie vieren in Schotland, om vervolgens niet meer terug te komen Jawel!!! Ik heb al op: En zowaar om hopelijk de chocolade vreetbui te voorkomen wil ik vanavond vegi spaghetti maken!!!

Maarja tussen willen en doen is nog een hele grote gat maar ik ga er voor!!! Nee, dat van dat vrijen komt Arjan niet bekend voor hooe! Maar heb wel heeeel vaak hoofdpijn Whahahahaha Nee hoor grapje. Er zijn toch wel ontzettend veel mensen met borderline, het is eigenlijk dé "gedragsstoornis" voor vrouwen hè? Ik zelf heb een zoon met asperger en ik merk dat hij ook mensen aantrekt met een nouja zeg maar "anderszijn".

Tis allemaal lastig maar soms ook leuk! Jij zult ook wel eens anders dan anders uit de hoek komen, dan word er even gekeken maar het kan ook verhelderend zijn.

Fijn dat we elkaar hebben hè? Om dit soort dingen te bespreken. Ik kan me idd voorstellen dat je "extreem" lijngedrag ook hieruit voortkomt. Alles of niets hè? Aan jou om hier de komende maanden een tussenweg in te vinden. Met behulp van ons natuurlijk. Wel heel vervelend dat de maandelijkse beslommeringen meteen zorgen voor 2. Ik hoop dan ook voor jou dat die er heeeel snel weer af zijn!

Dus of ik eet gewoon alles wat ik eten wil of zoals nu bijna niets, eten om te overleven, maar dat is het dan ook. Het is inderdaad fijn als je iemand tegenkomt waar je het mee bespreken kunt. Zoveel anderen snappen het niet en in mijn eigen familie is psychiatrie zwaar taboe. Mijn moeder en zusje snappen het na al die jaren nog niet.

Of ze niet willen snappen of het echt niet doen laat ik in het midden, maar de behoefte het nog eens uit te leggen heb ik allang niet meer. Maar dat impulsieve gedrag is idd ook wel es leuk Me leven is nooit saai en zonder dat zat ik nu ook vast niet in Zweden Ja maar die zijn er na dag 4 weer zo af hoor Kaa, daar maak ik me geen zorgen over Of eigenlijk ook een beetje wel, want het liefst ben ik natuurlijk lichter dan 87 nadien Sterker nog Klap.

Ik zag dat het gehakt mager rund is, dus ik denk dat ik niet eens voor vegi ga maar lekker een beetje gehakt er door doe, en dan natuurlijk wat minder spaghetti De saus maak ik zelf wel, want in die zakjes zit nog best veel per gram droge poeder las ik. IJsbergsla is natuurlijk prima te krijgen in Zweden! Ja dat kennen ze hier wel en groenvoer is niet zo heel erg duur.

We moeten toch nog wat bijhalen, dus ik zal eens kijken. Dank je voor de tip! Ik heb spaghetti gegeten natuurlijk wel met het nodige rekenwerk en aanpassingen, want pasta blijft toch zware kost Ontbijt: Yoghurt 75 gr bosbessen paar nootjes 1 kopje kefirmelk kcal tussendoor: Ik weet ut, tis weer aan de erg lage kant Ik denk dat ik strakkies misschien nog een bakje yoghurt neem met stukje fruit Ook vandaag weer tientallen malen op de weegschaal gestaan en strakkies komt de nieuwe, die is me zwager nu halen!

Ik vrees het ergste Had er trouwens wel vandaag een hele kilo weer afgeplast Morgen in de planning heb ik snoek staan. Is even zware discussie nu met Patrik over wat erbij. Hij wil rijstwafels, maar ik dacht toch meer aan aardappelen of groente of beide. Als je echter spaghetti langer kookt wordt het steeds zachter, houdt dit in dat er steeds meer water in zit en zo ja worden dan niet de aantal caloriën per gram gekookt steeds lager?

Gefeliciteerd met de pasta overwinning! Zat er ook groente in de saus? Ik ga vanavond ook pasta eten maar dan schep ik gewoon flink spaghetti uit de pan en saus uit de andere: Denk je dat je ooit zover kunt komen, Wilhelmina? Dat je gewoon uit de pan kan pakken zonder in kcal te denken of daarna op de weegschaal gaan staan? Ik bedoel, ik zie mezelf niet bepaald als lichtend voorbeeld hoor, dat dat even duidelijk is maar je weet natuurlijk zelf ook dat er een moment moet gaan komen waarop je de controle ietsje los laat.

Of is dat uit den boze?? In elk geval goed van je dat je de enge pasta hebt gegeten. Jij was degenen die nooit kookte toch?? Ennneh snoek met rijstwafels??

Dat lijkt me nou es echt eng!! Wilhelmina, als je 30 gram ongekookte spagetti neemt wordt dat uiteindelijk na het koken ongeveer gram. Het aantal caloriën op het pak is meestal bedoeld voor gekookte spagetti. Het zetmeel in de spagetti zet namelijk uit en ja het neemt wel meer water op maar daardoor verdwijnen de caloriën niet. Tuurlijk zat er groente door! Groenvoer is ook niet zo erg, daar zit vrijwel niets in.

Maar sla helaas niet, want we moeten de auto nu even delen met schone broer en die is nogal egoistisch aangelegd dus gaat er steeds vandoor met de auto. Die staat de matteklopper en deegroller te wachten als ie weer thuis komt vanavond, want er gaat even hartig woordje met hem gepraat worden Ja dat hangt er van af he Kaa, als ik van die momenten heb dat het weer alles is dan ist gewoon schep maar op, ketchup erover, geraspte kaas en hoppa, maar nu is er gewoon die dwang uit in iedergeval de groep obese te komen, dus ff niets Moet ook wel want de anderen kunnen het niet Ja pa dan als ie al es thuis is maar van zijn voer krijg je spontaan hoge bloeddruk en wel ter plekke Veels te veel zout!

Volg je hem nog? Maar eerste reactie was toch wel ik ga morgen toch maar voor de rijstwafels, want het moet minder! Ja Kaa en Diab, het staat hier ook op de verpakkingen, maar water weegt ook, dus als het meer water gaat opnemen dan is er in die gram minder ruimte voor de rest dacht ik zo Ja, maar al zou er een liter water in zitten dan nog bevat dat dus geen caloriën.

De hoeveelheid spagetti blijft gewoon het zelfde. De calorieën zitten dan alleen verdeeld in een grotere massa. Ze verdwijnen niet zomaar in de gootsteen als je de spagetti afgiet.

Ja Mama Klap Maar ik heb gisteravond toch nog 3 crackertjes gegeten, dus komt er toch nog zo'n kcal bij!!! Vanmorgen op de nieuwe schaal was ik ondanks dat deze minder lief is beneden de 90 kilo, daar was ik ook heel blij mee Ik zag gister dat me schoonbroertje zalm had meegenomen, dus ik denk dat ik de snoek door stukje zalm ga vervangen vandaag. Oei ik durf nu bijna niet te zeggen dat er in zalm meer caloriën zit en mijn brein al begint te morrelen waar ik dat in me dieet kan aanpassen vanmorgen maar weer begonnen met 2 rijstcrackertjes die met dille smaken toch verdomd lekker en glaasje water en echt ik heb gewoon geen honger owja Kaa over het vroege eten nog Als ik meer vragen op me af gevuurd krijg zie ik er altijd een aantal over het hoofd Meestal eten we tussen 4 en 5, idd vrij vroeg, maar hier is dat toch wel heel normaal en zijn er mensen die al tegen 3 uur eten.

Ja, maar al zou er een liter water in zitten dan nog bevat dat dus geen caloriën. Geplaatst door diab Nee natuurlijk niet, dat weet ik, maar daar waar water zit en dat heeft geen kcal, maar wel gewicht!

Ik denk dat ik het maar es even wetenschappelijk moet gaan testen of me theorie klopt. Besefte gisteren ook dát het me ook lukt me ontieglijk verdrietig te voelen als anderen bepaalde dingen niet lukken en zo..

Vis is erg gezond en zalm helemaal, kzou er gewoon van genieten als ik jou was.. Morguh Klap Der wordt nergens geklapt En ik weet wie het zegt Daarbij vroeg ik zelf om commentaren en adviezen ook al ga ik ala puber er dwars tegen in En een beetje medeleven, mits niet teveel, kan nooit geen kwaad meis! Ik vind juist dat men dat tegenwoordig nog maar veels te weinig heeft! Het zijn kleine zalmfiletjes dit keer zag ik, das ok.

Normaal als je hier in Zweden vraagt of ze even wat zalm mee willen nemen komen ze gelijk met lappen van 3 tot 5 kilo aan zetten Ze eten hier sowieso meer vis dan in Nederland, ook op de zure haring hebben ze enorm veel vaianten. Dille wordt hier erg veel gebruikt ja, bij alles, ze hebben zelfs dille chips of dillpotatis aardappelen met dille Dus de man zal idd wel Zweed zijn geweest en ja rijstwafels bedoel ik.

Lekker genieten van je vissie, Wil. Niet rekenen, geen gezeur met kcal. Probeer te bedenken dat je om af te vallen je motor draaiende moet houden en dat je daar kcal voor nodig hebt! Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Gisteren na de film had ik vreselijke trek in een cornetto. Laten die nou toch toevallig bij mij in de vriezer liggen Toen dacht ik, waar ben ik mee bezig? Ook snoepen hoort bij het leven en hoe meer ik mezelf ontzeg HOe gek kan een brein werken he? En jij wil weten van een gek hoe gek een brein wezen kan?

Ik denk dat ik maar pas op die vraag Nou een cornetto griezelt me toch wel beetje toe, veels teveel caloriën!!! Schrok wel even bij de idee dat er in die worst heet falukorv, beetje gelderse gekookte worst idee misschien wel veel caloriën konden zitten, maar bedacht me toen dat ik normaal in de horrordagen me klem zou eten in de chocolade en dat bevat veellllllllllllll meer!

Zalm moet je ook met redelijke mate eten anders wordt het teveel en geniet je er niet van.. Zelfs een gekke brein kan advies geven hoor, maar het is natuurlijk voor eigen risico.. Ik heb net op de weegschaal gestaan Het gewicht loopt maar meer en meer op.

Tuurlijk weet ik dat ik ongi ben en veel zwaarder weeg dan normaal nu, maar werd er toch wel erg down van. Hoe kan dat nou, ik eet niet veel en hij geeft 91 kilo aan?

Dus kon ik weer niet naar de supermarkt Hij gebruikt de auto steeds en vanmorgen mochten wij hem zowaar hebben van hem, ja duh, met lege tank zodat wij wederom mogen tanken en dan kan hij hem weer leegrijden. Das al een paar keer eerder gebeurd en dit keer hield ik voet bij stuk. Ik blijf zijn benzine niet betalen!!! We hebben nu aan schoon paps gevraagd of het ok is de andere auto te gebruiken als wij de verzekering betalen, strakkies komt ie even langs om uit te zoeken wat het kost.

Kortom ik heb even me baaldagje vandaag. Als je te weinig eet is er niets om te verbranden en raak je in de spaarstand.. We herkennen allemaal die momenten maar niet eten is echt geen optie..

Baal gewoon even en gooi het eruit.. Jaaaa ben er wel weer. Heb gewoon mega me stemmingswisselingen vandaag. Meestal in de dagen 3 en 4, die zijn het ergst Maar een knuffel met die zachte boezem sta ik mooi niet af natuurlijk Was ook niet zo slim van me om op dat kreng te gaan staan meteen na lunch, immers een groot glas water, een kop thee en 2 rijstwafels wegen natuurlijk ook wat en vocht is inmiddels al weer wat afgevoerd Ben toch nog even naar een supermarkt geweest, meer een loeidure campingwinkeltje hier in het dorp zeg maar.

Hier alleen nog maar duurder klap, want ik moet ook verzendkosten betalen voor 4 albums 27 euries, maar tis wel even lekker gewoon simpel Nederlands te lezen na al dat Zweeds en Engels Ik had er ooit een hele zooi, over de maar heb ze es allemaal weg gebracht naar een stripboekenzaakje die ook tweedehands verkocht en heb erna wel weer nieuwe gekocht, want ik kocht wel vaak nog de nieuwste, maar miste er net een stuk of 8 die ik nog niet gelezen had, heb nu de eerste 4 besteld en de volgende bestelling gaat snel komen Ennnn Ik heb de zalm gegeten!!!

Geplaatst door klapgymp Ow ja Bhs Ik heb ze ietwat te klein, maar heb er van die tussenstukjes tussen die ik gemaakt heb van oude die in de prullebak liggen, steeds tandje kleiner nu, nog 1 a 2 cm en de tussenstukjes kunnen de prullebak ook in Ik haat die krengen, bokketuigen noem ik ze.

Ik heb hele stapels want ik wil ze niet weggeven en bewaren voor het nageslacht hoeft niet want die heb ik niet.. Ik haat die krengen maar die ik heb vallen toch wel onder de meer luxere lingerie Tja en dan willen ze wel es net geen L of Xl hebben, dus dan gebruik ik zo een verlengstukkie. Howel ik vanmorgen een Bh omdeed met voor het errst zonder verlengstukkie en zo strak zit ie niet eens. Gisteravond moest ik dus ook zowat om de 5 minuten naar de wc.

Vandaag stevig aan de plassoep Patrik, die eerst niet op de nieuwe weegschaal durfde omdat ie te bang was dat ie meer dan 70 kilo erop zou wegen weer heeft hem dan ook eindelijk geprobeerd. Gelukkig woog ie in de avond 69 kilo, anders was ie nog minder gaan eten vrees ik en die zit elke dag rond de maar a Kcal al.

Eten is slechts een slechte gewoonte vindt ie. Neuh maar ik ben net zo een ramp, als het niet hard genoeg gaat dan moet het minder. Het alles of niets dus, maar hij is net ff extremer als ik. Maar toch was ie het wel met me eens dat we zo nu en dan toch goed moeten eten. Koken doe ik dus wel weer maar dan aangepast en dan eet ie het ook wel, alleen vind ik dat ie wel fruit moet gaan eten, want dat doet ie helemaal niet.

En tis natuurlijk wel me manneke waar ik veel van hou, dus logisch maak ik me zorgen over wat ie eet. Vandaag gaan we naar de pajala markt Schijnt groot happening te zijn, denk net zoiets als de paardemarkten in Nederland.

Dus even lekker depressief geld uitgeven. Nou we waren dus naar de markt toegeweest! Nooit aangekomen, maar wel er naar toe! Toen we echter aankwamen was het zo een chaos dat we mekaar aankeken en omgekeerd zijn. Geloof dat heel Norrbotten en Lapland aanwezig was pfff. Maarja veel andere happeningen heb je hier natuurlijk niet Onderweg toch even naar een supermarkt gegaan. Ik wilde kijken voor mager vlees zoals kipfilet, maar dat hadden ze niet, dus dan maar weer vegies dacht ik Ik heb trouwens even zitten rekenen en kom nu toch steeds met me dieet tussen de en Kcal oper dag uit.

Das nie veel weet ik, maar heb er wel vrede mee. De vorige keer viel ik met deze waardes 17 kilo af en voelde me toppie. Dus ga ik in iedergeval proberen daartussen te zitten en niet verder te zakken richting de maar Gaat vandaag wel lukken want ik heb zowaar honger. Ik kon het even niet meer zo snel terugvinden maar je had het over zalm goed tegen rimpels ofzo dat was jij toch? Vandaag voorgenomen om even helemaal een streep te zetten onder me dieet tot nu toe en een frisse start te maken.

Niet gelijk gaan denken dat me eetpatroon ook beter gaat worden, we gaan niet meteen overdrijven Ik ga ook gelijk maar uit van me nieuwe weegschaal die iets minder vriendelijk was en dus heb me ticker ook maar beetje aangepast Ik ga nu uit van 89 kilo als tot nu toe bereikt doel en heb ook me begin gewicht met 2 kilo aangepast, lijkt me ook reëler Kan zijn omdat me menstruatie ten einde komt dat het nog even gaat zakken een stukkie, we zien wel.

Is alleen maar beter volgende week Maar we hebben ons voorgenomen Pat en ik dat er ook meer bewogen moet worden! We zijn enorm lui geweest de afgelopen week en das toch niet de manier om gewicht kwijt te raken. Weer of geen weer der moet meer gehiked of genordicwalked worden! Over het weer gesproken, tis maar bar Hadden we 2 bloedhete dagen van boven de 25 graden gehad, nu ist een schrale 6 Met de wind uit het noorden en tja meer dan de noordpool hebben we niet boven ons Ik meende zowaar dat ik een paar verloren sneeuwvlokjes zag dwarrelen Begingewicht: Geplaatst door wilhelmina zucht..

Eten een slechte gewoonte Om te leven zal je toch echt moeten eten, om samen leuke dingen te kunnen doen en samen lang en gelukkig te leven zal je toch moeten eten. Geplaatst door klapgymp Charmante uitstraling? Laatst keek ik hem aan. Wilde ie weten wat er was, zei ik: Ik zat me eens te bedenken hoe je eruit zou zien over misschien 20 jaar!

Ow, vraagt ie, en? Misschien zou ik hier es een foto van hem moeten plakken, loopt gelijk het forum leeg. Ach ik liet mijn verbeelding weer eens gaan grinz moet kunnen lijkt me..

Ok je vroeg erom Patrik met corpse paint voor zijn bandje. Tis dat je zijn snor niet kan zien op de foto, anders zou je hem terug gooien bij de andere walrussen IK zal wel even een normale van hem zoeken, want deze is al antiek ook en niet echt duidelijk, maar tis hem wel! Ik blijf even rustig zitten Whahahahaha je snapt hem!!!! Dit is een recente: Met ons avondmaal een paar weekjes terug: Hij heeft van die lieve eskimo-achtige oogjes, die twee verschillende kleuren hebben.

Ja poeh nou, of ik een foto wilde maken. Begint ie ineens te spartelen, stond gelijk aan de andere kant van het bos Ik maak hem dus echt niet schoon voor ze en bereiden doe ik ook niet, vies bah bah, maar smaakt als ie eenmaal klaar is wel lekker Maar patrik zag het van de foto en vond het zo gemeen dat ie als troost een doosje dure sigaren wilde Moet je es horen wat ie soms tegen mij zegt. Vraag ik hem of ie het dan niet zonde vindt dat ie aan het verdwijnen is.

Nah, zegt ie, met al dat spek duurt dat nog wel even! Ik denk dat ik als troost maar hele nieuwe garderobe ga vragen. Gisteravond toch nog 3 crackers weg gewerkt waarvan eentje met wat kaviaar, dus kan ik er nog a kcal bij optellen Ik heb me trouwens voorgenomen me tot een paar dagboeken te beperken.

Merk toch dat me borderline een beetje om de hoek komt kijken en hoe slecht ik tegen sommige reacties kan of beter niet reacties Borderliners kunnen zoooo slecht tegen het idee dat ze geneerd worden Hoewel als ik me netjes voorstel en geen antwoord krijg ik me afvraag of dat een borderline kwestie of fatsoenskwestie is enniewee ik beperk me tot een paar dagboeken dus We zijn gisteravond nog even de hort op geweest want schoonbroer had verteld over elanden in de buurt, dat moesten wij als natuurliefhebbers toch even tjekken.

Later hoorden we dat ze op de loop waren voor beren want die hebben we hier ook! En dus dichterbij als ik dacht. Nix gevonden natuurlijk niet eens een pootafdruk Alleen wat nestjes van zwaluwen in een helling, dat had ik ook nog nooit gezien.

Daarna gingen we elders even de heuvels in. En toen viel me oog op een afdruk. Patrik vertelde me kon van een hond zijn misschien, maar ik vond het dan toch wel een erg grote hond en eentje met klauwen???

Oe dan ist van een beer!!! Eerder waren we al wezen wandelen richting een oude Sami tent. Tot onze verbazing was die weg. Men is een nieuwe aan het bouwen, de hekken van de rendierverzamelplaats is hersteld en het oude schuurtje is in ere hersteld. Er is dus weer activiteit onder de Sami bevolking, YES Dit gaan we toch even volgen, ik ben wel erg into native Ze lopen trouwens tegenwoordig niet meer in van die poppekast kleertjes als ik die mutsen zie moet ik altijd aan Jan Klaassen denken Door eeuwenlange onderdrukking en verjaging van hun gronden is dus niet alleen de Noord Amerikaanse indianen overkomen leven de meesten nu gewoon onder de normale bevolking en dragen kleding zoals wij, dus niet te herkennen.

Jammer dat hierdoor ook veel van hun tradities verloren zijn gegaan. Ik wou je even zeggen dat je hier niet genegeerd wordt hoor! MIsschien dat dat je een beter gevoel geeft? Waarschijnlijk heeft niet iedereen tijd om in ieder dagboekje te reageren, maar dat moet je je zeker niet persoonlijk aantrekken. En de ene persoon "trekt"je meer dan de andere. Zo werkt dat nu eenmaal. Ik zie in ieder geval dat je erg je best doet om regelmaat in je dagmenu's te krijgen dus dat is hartstikke goed.

De hoeveelheid komt ook nog wel een keer goed met je;. Ha hier ben je! Ik kan natuurlijk ook gewoon jouw dagboekje lezen hahaha.

Je woont wel te gek hoor! Ik denk dát je niet gelijk aan je borderline moet denken wijffie, het is soms moeilijk overal tegelijk te reageren en het komt gewoon voor dát je meer belangstelling heb voor de één en wat minder voor de ander.. Het is wel een hele beleving om daar te wonen.. Er is dáár meer te beleven dán hier hoor ik al.. Je menuutje blijft laag maar de regelmaat en de aanvulling maakt een hoop goed ; knuffffffffffff. De hoeveelheid komt ook nog wel een keer goed met je; Geplaatst door diab Dank je Diab!

Je moet mijn reactie zeker niet persoonlijk aantrekken! Het is meer voor mijzelf even van owja dat is een struikelpunt. Gelukkig ben ik al zover door allerlei therapiën en zelfontplooiïng dat ik dat ook kan. Hehehe Klap, ik weet nog dat ik ooit zelf mee ging vissen met mijn ex en zijn stiefvader.

Ik schrok zo dat ik beet had dat ik met een zwiep de vis uit het water trok zo tussen de benen van schoonpa Die ging derna mooi meter verderop zitten Tja valt niet mee er niet aan te denken als je het hebt klap Borderliners hebben echt veel moeite ermee en voelen zich erg snel genegeerd of in de steek gelaten.

En ik weet dat belangstellign voor de een groter is als voor de ander, dat heb ik zelf ook! Toch vind ik als iemand zich even netjes voorstelt je minstens hallo terug kunt zeggen Ik ben ook eigenwijs had ik je dat al verteld?

Ja maar surinamers kom je hier weer niet tegen! Er wonen echt maar heel weinig uhm De Zweden hier kijken daar ook raar tegenaan. Ze zijn ook best wel erg nationalistisch. Ik zag zelfs in een plaats met koeienletters "Waterkracht Gestapo" staan Niet dat ze hier allemaal discrimineren, dat echt niet. Maar men is hier toch wel iets meer into eigen soort Ik ben niet bang om een visje eraf te halen.. Eigenwijs en koppig mwah..

Dát wat je hebt is wat je bij je draagt.. Waar ik woon is het net duo pennoti maar zeggen dát die mensen niet deugen.. Ach nog even en Nederlands is vermoslimt of hoe je dát noemt.. Ik heb trouwens even wat foto's gezocht van hoe ik woon: Mag ik wel van me stoel Klap? Dank je Daan Ik voel me hier ook als een vis in het water! Maar toch hoop ik, Patrik heeft straks een sollicitatie gesprek om 3 uur, dat we over een tijdje nog noorderlijker zitten. De arme ziel sterft zowat van de zenuwen.

Super mooi daar waar ik was geweest lijkt er een beetje op maar volgens mij heb je overal in Zweden dit soort plaatsen. Wat een verhalen weer!! Hij heeft zich even afgezonderd. Om 3 uur is het zover een telefonische sollicitatiesgeprek. Hij vroeg al of ie ook in pak moest en of zijn snor eraf moest Ik voel haast medelijden bij me opkomen Tis een rat soms Sascha!

Ja, zegt ie, doe ik ook! Door je niet in de weg te lopen! Ik mag trouwens niet zelf meer in me buik kneden en schudden is helemaal uit den boze. In Schotland lagen we in bed en ik schudde me buik, kijk zei ik jellybelly! Volgende dag spreekt me Nederlandse vriendin mij aan: Hoe is het met je?

Heb je er ook nog wat van meegekregen? Vernam ik dus dat er een aardbeving in Groot Britanië was geweest. Hij denkt dat het mijns schuld is Ik heb trouwens net even oerhollands gedaan met me tussendoortje: Trouwens hier in Zweden vinden ze dat maar raar en vies er uit zien, kaas met mosterd. Ik heb ze toen een stukje laten proberen. Gelijk derna was en de hele kaas en de mosterd verdwenen.

Dank je Daan, ben gewoon een flapuit die het zo schrijft als het bij me opkomt Ben je mooi klaar mee, die bijdehandte kerels Hmz ik weet het niet Sas, heb ut nog es stiekum geprobeerd en toen was der een in Azië Die was nog erger zelfs Maar ik was ook iets in gewicht toegenomen In de smaak? Die hebben gewoon een pond kaas en hele tube scherpe mosterd weg zitten kanen Trouwens de haché vonden ze ook wel lekker.

Ik moest namelijk elandvlees klaarmaken en ja wild ruikt niet altijd zo fijn, beetje naar me opoe , dus toen schoonbroer zei tis net rund, dacht ik dan maak ik der mooi haché van, zelfs Patrik at toen 3 borden leeg. Oe Klap had ik zowaar je hele verhaal over het hoofd gezien Als ik me buik schud schud alles mee ja, daarom zei ik jellybelly, jeweetwel van die drilpudding oe hebbie der ook last van?

Ik heb dus echt es zo blauw gelegen met die gek dat ik in me broek pieste Zegt ie: Nou ik geloof dat je zij dat als er mensen in de buurt zijn je zo'n moeite had met naar de wc te gaan, maar buiten de wc om lijk je er minder problemen mee te hebben Nah hij drinkt wel es een biertje, maar ze hebben hier zelf bier light!

Maar of ut helpt de Zweden minder te laten drinken? Nee dus Ow en het leed is geleden, sollicitatiegesprek is geweest. Hij moet nu tot vrijdag ongeveer wachten voor de uitslag. En nee haren had ie niet gekamd en tandenpoetsen deed ie na het gesprek, de druif. A ben nog niet zo'n kei ik koken zeg maar.. Ja hoor, Ben ik even koken en eten gelijk me dagboek vol kladden Is makkie Sas haché.

Melige boel, die hachee van jou!! Doe mij maar gewoon draadjes vlees. Laat ik rustig 4 uur sudderen hoor. Dat het zo van je vork glijdt. Ik denk dát zweeds vlees gewoon malser is, iedereen heeft zijn eigen manier.. Ik heb dat van een Nederlands receptenpage af hoor Meel bloem or what ever, ze vinden het te pruimen, das het belangrijkste.

Hmm als ze het pruimen spugen ze het uit he?? Vandaar dat ik lekker voor mijn eigen draadjes vleesje ga. Mijn moeder was nou niet bepaald een kook wonder Overzicht van vandaag Ontbijt: Had al dagen zin in kippetje, maar schoonva had kippebouten meegenomen en die bliefte ik niet.

Ik ben altijd vrij scheutig met de kruidnagels, dat vind ik wel lekker en gebruik ook genoeg groentebouillonblokjes dat het niet laf is, natuurlijk moet je er ook geen bergen bloem door doen, heel klein beetje maar en idd wat Klap zegt 2 uur sudderen is voor elandvlees genoeg, het is wat malser en wordt niet als rundvlees net schoenzolen Geplaatst door wilhelmina Ik trok het me niet persoonlijk aan hoor Wil. Het was me meer te doen om je gedachten de andere kant op te buigen voor zover dat mogelijk is.

Wat woon jij prachtig zeg! OK diab maar borderliners kunnen gewoon soms even anders en heftiger reageren. Als ze dat niet zouden hebben waren ze geen borderliners Ik wil vooral geen dramaqueen zijn, daar hou ik niet zo van. Ik ben ook erg blij met waar ik woon hoor, maar helaas is het huis van vaders. Die woont er zelf niet, maar schoonbroer wel en das een mal figuur. Ik moet hem niet zo en ook Patrik wordt moedeloos van hem.

Maar ik heb me negeerknopje inmiddels gevonden en ga me eigen weg. In het begin kookte ik voor ons 3, nu mag ie het van mij uitzoeken. Ja ik weet ut Daan, maar de eerste dag was net over de Kcal en nu zat ik met dat halve crackertje er nog bij in de avond toch boven de , das al hele vooruitgang Uhhhh wat sas??? Der staan zoveel reacties Zie boven Klap! Der kwam nog wat bij en vanmorgen op de weegschaal gestaan, die geeft steeds beetje minder aan Ik ben trouwens gister ernstig vroeg me bed in gegaan.

Das naadje klap en Daan als je buik als laatste gaat. Een kennisje van mij was ook altijd zo jaloers. Ze was ook op dieet en alles werd minder behalve der buik, ze leek wel zwanger. Nee bij mij gaat ie als eerste en dat zie ik toch wel als een zegen. Ja ik zal binnenkort eens foto's maken van kilt en korset Er zijn wel foto's van me minikilt, maar dat was voor bandpromotie, dus weet niet of die geschikt zijn, plus van eind vorig jaar toen ik nog maar net in Schotland was en 90 kilo woog ipv 97 Nah nee je ziet de kilt ook niet zo goed op de foto, ging meer om de shirt En nee klap korsetten draag je niet in Zweden, das onderdeel van sexy lingerie patrik draagt wel vaak lange onderbroeken, zelfs nu nog in de zomer Ja, zegt ie, maar das een onderdeel van me!

Tuurlijkkkk joh, zo vaak als jij je wast en je onderbroeken issie al aan je vast gegroeid. Ik was een keer in Breda op visite bij iemand.. Hoe heb je Patrik leren kennen eigenlijk, ik weet wát je ver haalt dát dat lekker is.. Ik leerde patrik kennen op Myspace. Een soort kontactsite tussen bands en hun fans zeg maar.

We raakten steeds meer aan de babbel en uiteindelijk hebben we mekaars msn adds gegeven. Hij vroeg me na een tijdje of ik zin had om eens te komen logeren in Schotland, nou zo'n aanbod sla je niet af natuurlijk want op vakantie gaan is best duur en als je een logeeradres hebt, kost en inwoning gratis dus is dat mooi meegenomen.

Nou toen ben ik na een aantal maanden op vakantie gegaan voor 3 weken en nooitttttt meer naar nederland terug gekeerd Maar leven in Schotland beviel ons beide niet en patrik had vreselijke heimwee, dus na een half jaar hebben we onze spullen gepakt en zijn vertrokken naar zijn stekkie in Zweden. Nu weet ik dat internetrelaties vaak uiteindelijk op niets uitlopen veel over gehoord en zelf het een ander om me heen zien gebeuren , maar Pat en ik zijn gewoon een twee-eenheid.

Internetrelaties kunnen best wel hoor, mijn beste vriendin die ik ook via internet heb leren kennen heeft haar man ook via internet leren kennen.. Fijn als je iemand vindt waarmee het zo klikt: Bij mij zie je het gewichtsverlies het eerst in het gezicht en daarna aan het deel net onder de borsten en boven de taille, dus de maagstreek, dan een beetje aan de bovenbenen en billen en pas als laatste de buik, maar meestal heb ik het dán al opgegeven!

Ik heb m'n man 20 jaar geleden in Portugal, Albufeira leren kennen. Ik was daar alleen met zo'n jongeren reisorganisatie club escolette en ik had al direct eeen vriendin gelijkgestemde zielen. Daar heb ik de hele vakantie mee opgetrokken. Op de 6e dag leerde ik hem kennen en op de 8e dag ging ik weer naar huis. De week daarna hebben we contact gezocht en ongeveer 6 maanden later woonde ik bij hem.

De vriendin vorig jaar overleden is nog getuige geweest op ons huwelijk. Whahaha ja Klap, echt zo van dit is te mooi om waar te zijn. Hoelang duurt het nog en wanneer word ik wakker? Met je eens, maar ook de drempels op internet zijn veel lager. Het lijkt allemaal leuk en gezellig en dan in het echt valt het ineens tegen. Bij patrik en mij was dat laatste net andersom. Hij was heel schuw zijn veel mensen hier tegenover vreemden maar eenmaal daar werd hij tov mij steeds losser.

Te los soms als je mij vraagt hij kan niet eens meer inslapen als ik niet naast hem lig, komt ie me na een half uur halen zo van waar blijf je maar helaas zijn er kapers op de kust Ik ben bij iedereen hier erg welkom, behalve die hier op dit moment ook woont schoonbroer en de eigenaar van het huis schoonpa. Niet erg fijn en het geeft me dan ook wel es een depri gevoel, maar Patrik heeft me al laten weten niet te wijken van mijn zijde wat er ook gebeurd!

Dat fleurt me dan wel weer op Ah ja Diab, precies daar is het eerst bij mij ook! De maagstreek, net of die gelijk al begint in te vallen en dan de buik. Das ook een mooi verhaal, want ook vele vakantieliefdes stranden uiteindelijk. Tot nu toe heb ik wel een paar mensen ontmoet die irl tegenvielen en je lieten vallen op moeilijke momenten, maar ook hele lieve mensen ontmoet maar eigenlijk maar één goede vriendin eraan overgehouden..

Ik heb even je hele dagboekje doorgelezen.. En ik moet zeggen dat ik een paar x flink heb kunnen lachen haha Wat maak jij grappige dingen mee, en kun je die dan weer leuk vertellen En wat woon je leuk!!

Ook leuk om te lezen trouwens die verschillen zo tussen zweden en nederland en hoe het er daar allemaal aan toe gaat! Ook bij mij sneuvelt mijn buik als eerste Ik ben nog nooit voor zwanger uitgemaakt toen ik het niet was maar in mijn blootje is de buik wel één van de minste fraaie delen, zeg maar!

Grappig om te lezen hoe jullie je vriendjes hebben leren kennen! Je hoort toch steeds meer dat relaties beginnen als internet relaties! Ik heb mijn mannetje leren kennen doordat ik in mijn studenten tijd bij hem in huis kwam wonen.

Waarschijnlijk zijn wij één van de weinige stellen die éérst samenwoonden en tóen verkering kregen!! Wilhelmina, zet hem op de komende weken! Blijf je verhalen plaatsen dan heb ik over een week of 3 weer wat leuks te lezen. Allereerst mijn dagmenu weer. Ik heb even een vreselijke dip gehad vandaag, dus me eetlust was niet zo bijster geweldig, daarbij eet ik uit protest niets meer wat schoonpa heeft aangeschaft. Tja dan valt er al vrij veel af, morgen even bijshoppen dus. Oe klap 33 kcal in maar 50 gram?

Das uit den boze Net als sex voor het huwlijk gelukkig ben ik nog maagd Hef fun op vakantie Diab en laat ik je niet stiekum in een internet cafe treffen dank je Maris Ik zal ook even bij jou komen snuffelen Ja het is idd wel grappig, die verschillen, maar soms met berekenen ook lastig.

Gelukkig staat er op vrijwel alle Zweedse produkten de aantal caloriën. Vandaag door wat mindere omstandigheden schoonpa had het weer op zijn heupen was ik iets minder te genieten en me dieet heeft er ook ietsje onder geleden, me avondmaal is magertjes en ik heb met lange tanden gegeten.

Gelukkig is opoe er wel eindelijk vandoor en kunnen der "matrasjes" weer de kast in. We zijn vanavond wel nog even wezen tjekken bij de Sami tent. Wederom is er activiteit geweest, maar het is haast mysterieus. Wanneer zij die mensen er? Want wanneer je ook komt er is nooit iemand, maar toch zie je dat er dingen gebeuren. Ik weet ze leven normaal als gewone mensen, dus ze zullen vast een baan hebben, maar onder werktijden zijn wij er ook nooit. We zijn niet lang weg gebleven want meeste uitstapjes van ons worden getergd door een en hetzelfde fenoneem: Als een klein kind stuurt patrik me al voor we weg gaan naar de wc, maar dat helpt geen barst natuurlijk!

Zodra ik de autodeur dichtsla ist: Daarbij moet je vrezen dat je bips wordt lek geprikt momenteel met al die muggen, ziljoenen zijn der. Als je in je blootje op de grond gaat liggen in het bos ben je binnen een uur leeggezogen en ze prikken zelfs op je hoofd door je haardos heen.

Dus snel thuis nog even en als ik weer uit de auto stap voel ik het alweer een beetje dringen. Met nordic walking plas ik tenminste eens per kilometer Maar goed dat ik altijd papierenzakdoekjes bij me heb Van het weekend vroeg patrik me al hoeveel verschillende wcs ik eigenlijk gezien heb het afgelopen jaar, moeten er volgens hem minstens duizend zijn.

Heb ze niet geteld. Je eet niets meer wat schoonpa koopt? Geplaatst door kaa Eerst hoorde ik al van andere familieleden dat hij al voor hij me kende eigenlijk er op tegen was dat ik mee zou komen met Patrik. Toen ik kwam heb ik zijn hele huis schoongemaakt en dat was me een werk! Hij had zelfs zaagsel in de keuken laden, achter mijn rug om wist ie alleen maar te mopperen dat er een paar messen verkeerd lagen.

Verder geen dankjewel of niets. We hebben hem gevraagd of we de groene passat mochten gebruiken als we zelf diesel en verzekeringen ed zouden betalen, want schoonbroer is er altijd met de opel vandoor. Hij zei tegen Patrik dat ie die dag zou komen en zou kijken hoeveel de verzekering zou kosten, maar hij liet ons voor niets de hele dag wachten en horen we van schoonbroer dat ie achter onze rug heeft lopen klagen en of we nu echt dachten dat we alle auto's konden laten draaien.

Nu weer blijkt dat hij de telefoon heeft af laten sluiten en daarmee dus ook mijn kontact met mijn Nederlandse familie. Pa is hier ook oorzaak nummer 1 van. Die jongen heeft nog nooit in zijn leven het idee gehad dat hij in pa's ogen ook maar iets goeds gedaan heeft. Hij vraagt zich dan ook regelmatig af wat hij toch fout doet en wat ie hem misdaan heeft dat pa zo tegen hem is. Kan ik hem wel vertellen. Hij is de oudste. Pa behandelt zijn zoons nog steeds als kleine kinderen, dus tja als schoonbroertje lief, het "onschuldig" jochie, wat uit vreet, dan is dat patriks schuld want die geeft het foute voorbeeld.

Misschien laat ik het huis ook ongeveer zo achter als ik het aantrof met een emmer zaagsel in de keukenkasten en het gereedschap door het hele huis heen. En nog bij me dagmenu: Hahahaha zeikdoos ben je..

...

Geile penissen lul afbinden
schuddende tieten meesteres twente

Het is natuurlijk allemaal kustgebied. Stolpboerderijen vind je boven Bergen; wadden vanaf Den Helder. Dijken overal vanaf Harlingen tot Denemarken. Het wordt de neus van Schleswig-Holstein genoemd; een schiereiland. Het is een land van kerken en zogenaamde Haubargen, grote rietgedekte herenboerderijen.

Er staan veertien oude kerken, vanaf de twaalfde eeuw. Ze doen denken aan de vele kerken in Groningen en Oost-Friesland, maar in tegenstelling tot de Groningse kerken zijn ze rijk versierd Evangelisch-Luthers. Al die kerken zijn weer variaties op een thema.

Ongeveer dezelfde altaren en schilderingen en orgels, maar steeds ook even anders. Een schildering betreffende Psalm , vers 5. Waarmede zal de jongeling zijn pad, Door ijdelheen omsingeld, rein bewaren? Gewis, als hij het houdt naar ' t heilig blad. Of 1 Cor En indien er geen opstanding der doden is, zo is Christus ook niet opgewekt.

De laatste is genoemd naar een man die in Afrika rijk werd door de vondst van een diamantmijn en zijn geld besteedde aan het inpolderen van een stuk wad bij de Hamburger Hallig.

De Cecilienkoog ligt in de gemeente Reudfenkoge. De oppervlakte is ha. Tussen en is de polder ingedijkt en genoemd naar de kroonprinses Cecilie. Aan het eind van een smalle weg die doodloopt op de dijk staat een droomwit huis, nummer 13, van vogelliefhebbers. In de tuin een dode boom met kleine vogels die wel puttertjes lijken, maar waarschijnlijk sijsjes zijn. Op de dijk honderden schapen die achter elkaar aanlopen als een smal leger. Plotseling deserteert een schaap en vele andere lopen achter haar aan, de andere kant op.

Kwelders met zoutminnend gewas lopen tot aan het water van de Noordzee. De naam -koog vind je niet alleen in Schiermonnikoog, maar ook in Koog aan de Zaan bijvoorbeeld. Nummer 13 is geen Ferienwohnung, maar verder lijken de meeste huizen dat wel. Overal windmolens, ook weer in verschillende soorten, kleine en groot, van verschillende firma' s of van particulieren.

Overal zonnepanelen, soms hele akkers vol. Overal gelegenheden om broodjes garnaal of braadharing te eten. Het worden langzamerhand tien eilandjes in het gras, zoals de halligen in de Duitse Waddenzee.

De kleuren zijn anders. De halligen zijn groen-grijs, de zee is grauw. De molshopen zijn bruin-zwart, het gras is groen. Ik loop voorzichtig naar een hoop die ontstaat, als een kleine, langzame aardbeving. Ik meen een snuit te zien, een graafpoot.

De mol zal mij wel gehoord hebben of geroken, maar hij blijft af en toe aarde omhoog duwen. De benaming hallig wordt in het algemeen gebruikt voor verhoogde terpen in buitendijkse gebieden.

Vijf van deze eilanden worden permanent bewoond. Om toch droge voeten te houden heeft de mens heuvels opgeworpen, vergelijkbaar met de terpen en wierden aan de Waddenkust, die in Noord-Duitsland Warf, Warft, Wurt, Wurth, Warb, Werf of Werft worden genoemd, afhankelijk van het lokale dialect.

Op de Halligen wordt traditioneel een Noordfries dialect gesproken, het Halligers. Door kleine groep is dit dialect bijna uitgestorven. Vier van de Halligen zijn verbonden met het vasteland. Vanaf de onbewoonde Hamburger Hallig loopt een dam naar het vasteland, waaraan zoveel landwinning heeft plaatsgevonden dat de Hamburger Hallig nu eigenlijk een schiereiland is geworden.

Vanaf Langeness en Oland en vanaf Nordstrandischmoor is de kust te bereiken via twee lorrie-spoorbanen. We gaan naar de Hamburger Hallig met een gehuurde fiets. We hebben tegenwind, maar ook een versnelling en voldoende te kijken.

Onderweg is een gebouw van een natuur-organisatie, waar twee dames tijdelijk wonen, die afwisselend maar al te graag informatie geven en kaarten verkopen. We blijken de eerste Nederlanders sinds hun komst, een week geleden. Onder de heuvel ligt een dood schaap. De andere schapen staan er onverschillig bij te grazen. Aan het eind is een restaurant, waarvan we later horen dat het heel goed is. Als wij er komen regent het, maar het is vol. We gaan met wind mee terug, gekleed in plastic.

Het schaap ligt er niet meer. De andere schapen zijn ook weg. De mol heeft geen nieuwe hopen gemaakt. James Salter begint zijn ' A sport and a pastime ' met een citaat uit de Koran: Het echte leven begint na de dood.

Wat zou Salter bedoelen? Is het spot of ernst? Het is ernst, maar dat wil niet zeggen dat Salter gelooft in een hiernamaals. Het verhaal begint in september. Het was een mooie zomer. Parijs begint weer vol te lopen. Een ik-figuur trekt juist naar het land, naar Autun, midden-Frankrijk. Hij vertelt hoe hij de trein instapt, een leeg compartiment zoekt, dat niet vindt en dan maar een lege plaats zoekt.

Hij gaat naar binnen, zwaait zijn koffers in het rek, ploft neer en bekijkt zijn medereizigers. Hij heeft een blauw jasje en een blauwe broek, maar de blauwen passen niet bij elkaar.

Hij kijkt hoe de trein Parijs uitrijdt, langs gewone straten, langs voorsteden, appartementen, tuinen, muren. En dan is Parijs verdwenen en opent het land zich. De ik voelt zich al vrij. De boerderijen zijn opgebouwd met steen. Land is de enige rijkdom. Er is een meisje in het compartiment. Hij beschrijft haar nauwkeurig, net als alles wat voorbijtrekt, bomen, tussenstations, groene kanalen, hooiland, voetbalvelden.

Het meisje zoekt naar sigaretten. De sluiting van haar handtas is gebroken. Het is warm in de zon. Hij valt in slaap. Het meisje is verdwenen. De trein gaat over een rivier. Ze komen langs een hotel. De trein staat even stil op een station. Bij een kar kun je sandwiches en bier kopen. Een zwanger meisje met een zongebrand gezicht en bleke ogen komt langs en kijkt naar hem als ze passeert.

Ze heeft een serene uitdrukking. Mensen worden weer echt, vooral vrouwen. Anders dan in Parijs. In het compartiment is een zwijgzaam meisje gekomen met een vogelgezicht. Het is bewolkt geworden. Het licht is veranderd. Het meisje haalt een toffee uit haar tas. Hij is benieuwd naar haar tanden.

Ze draagt een trouwring. Hij kijkt naar buiten. Hij stapt uit met nog twee, drie passagiers. Het is leeg op het perron. Hij loopt naar een huis bij de Romeinse muur. Hij loopt door een laan met bomen, komt bij een groot plein. Het is stil, een Utrillo-achtige stilte. Hij ziet de kathedraal. Hij komt bij het huis, Wheatland ' house, groot, van steen, het hout verwaarloosd. Hij denkt dat hij de plek kent. Hij ziet een inscriptie 'Vaincre ou mourir '. Waar gaat dit naar toe?

Hij is dan ook fotograaf. Voor vrienden past hij op een groot huis in een blauwe - er is veel blauw in deze vertelling - bewegingloze, niet actieve stad, leeg, existentieel leeg. De ik zegt al gauw dat hij een verhaal vertelt over dingen die nooit bestaan hebben, hoewel zelfs de geringste twijfel eraan alles in duisternis werpt.

In Parijs heeft hij bij een ontvangst Philippe Dean ontmoet. Philippe is mooi en intelligent en onafhankelijk en een uitvreter. Hij liep weg van de universiteit, Yale, omdat hij zich verveelde. De ik is iemand die niet weet wat hij moet zeggen. Hij verlangt naar een meisje, maar hoe moet dat?

Dean komt na een maand of twee bij de ik langs met zijn antieke auto, dat wil zeggen zijn geleende auto, onuitgenodigd en hij laat zich verwennen. De ik is jaloers. Hij heeft alles netjes gedaan.

Het leven van Dean lijkt echter, sterker, waarachtiger. Hij is aantrekkelijk als een zwart gat. Hij rijdt met hem rond in het echte Frankrijk. Tot zo ver is dit een verhaal van een ik-verteller, maar nu komt het. De ik-verteller wordt een alwetende verteller, aanwezig bij de intiemste momenten van Dean en zijn vriendin.

Hij ziet alles en weet alles, ook wat de vriendin denkt. Op een avond rijdt Dean met de ik-figuur naar Dijon, naar een nachtclub. Daar ziet de ik, laten we hem John noemen, een meisje van zestien of ouder, tussen Amerikaanse negersoldaten. Ze gaat met hen weg. John fantaseert over wat er met haar gebeurt.

Misschien valt het mee. Die soldaten kunnen heel teder zijn. Later zegt Dean dat hij een verrassing heeft. Ze gaan naar the Foy in Autun en daar is het meisje uit Dijon. Salter vertelt de ontmoeting niet. Het meisje heet Anne-Marie. Ze is achttien en ze weet niet hoe ze oesters moet eten.

Dean brengt haar naar huis en dan zijn wij, lezers, plotseling getuige van haar kamertje met Dean en het warmen van haar piama en zijn kus en zijn denken dat ze onschuldig is. John wordt de ziener; hij ziet of fantaseert alles.

Hij bewondert Dean, omdat hij succesvol is in de liefde. John is dienaar van het leven, Dean de bewoner. Het liefdespaar achtervolgt John is zijn dromen, maar ook overdag. Hij ziet alles wat ze doen: Hij weet dat zij 's morgens een slechte adem heeft. Hij ziet alle seksuele details en hij deelt ze mee. Hoe zij elke morgen zijn pik kust. Hoe ze geniet van alle standjes, ook anaal.

De hele herfst en winter en lente rijden ze rond en vrijen elke nacht en John moet het allemaal zien. Hij weet ook dat Dean af en toe geld moet vinden. Hij verkoopt bijvoorbeeld zijn ticket voor de terugreis naar Amerika.

Hij vraagt geld aan zijn vader in Parijs. Hij verdient een beetje als tutor. Uiteindelijk, we zijn door John goed voorbereid, moet Dean vluchten naar Amerika. Hij krijgt het geld voor de reis van John. John krijgt de auto, maar het is een leenauto.

Anne-Marie heeft niet veel geleerd, maar ze begrijpt heel goed dat Dean weg wil en dat ze hem nooit meer zal zien. John vertelt haar niet van het geld, maar hij weet zeker dat zij het van zijn gezicht kan aflezen en dat hij alles zal bekennen, hij kan niet liegen, maar Dean zal haar begroeten met een glimlach.

Dat is het verschil. John is niet sterk genoeg om haar te beminnen. Men moet zelfzuchtig zijn. Deze vertelling gaat schijnbaar over de seksuele liefde van Dean en Anne-Marie, maar het gaat eerder over Johns gebrek en over zijn ongelooflijke voorstellingsvermogen. Vestdijk was dol op intriges en het is dus niet zo vreemd dat hij zich interesseerde voor de geschiedenis van Voltaire en kolonel Siquier die zichzelf ooit had beschuldigd van de moord op Karel XII van Zweden.

Siquier zou de sluipmoordenaar zijn die Karel XII een kogel door het hoofd schoot, een musketkogel. Het is niet zo vreemd dat de kolonel van de moord verdacht wordt. Misschien wilde hij de koning wel vermoorden. Hij was in dienst van de erfprins. Karel XII was een ramp was voor zijn bevolking, vanwege alle oorlogen die hij voerde. De eerste met succes. Hij was 15 toen zijn vader stierf. Saksen, Rusland en Denemarken wilden de macht van Zweden breken, maar de jonge Karel begon een oorlog tegen zijn neef en zwager, koning Frederik IV van Denemarken, die hij na een belegering van Kopenhagen tot de vrede van Traventhal dwong Hij versloeg vervolgens de Russen onder tsaar Peter de Grote en een andere neef, de Saksische koning.

Uiteindelijk ging hij ten onder, zoals vele machtigen voor en na hem, door een veldtocht tegen de Russen tot in Moskou. In Halden, in het uiterste zuiden van Noorwegen, werd hij van dichtbij door het hoofd geschoten. Of de kogel van het belegerde garnizoen afkomstig was of uit zijn eigen gelederen was onduidelijk en het is nooit opgehelderd.

Van het Zweedse leger bestaande uit Hij werd opgevolgd door zijn jongste zuster Ulrike en haar echtgenoot, de latere Frederik I van Zweden. Arouet, alias Voltaire, wil een boek schrijven over Karel XII en hij wil zich beroepen op betrouwbare getuigen.

Als het verhaal begint, wordt Arouet afgetuigd door een aantal huurlingen. Zoiets gebeurde vaker in het Parijs van de achttiende eeuw. Men wilde iemand een lesje leren. Arouet wordt gered van verdere verwondingen door Siquier, die zijn naam niet wil noemen, maar de filosoof weet er achter te komen en regelt vervolgens gesprekken met hem. Gedurende de hele vertelling wordt de lezer door argumenten en tegenargumenten heen weer geslingerd tussen het standpunt dat Siquier inderdaad de moordenaar is of juist niet.

Arouet weet het niet. Soms denkt hij en zegt hij dat de kolonel het niet kan hebben gedaan. Hierbij speelt een Zweedse gravin een rol. Zij wil met de kolonel trouwen, maar dan zou hij eigenlijk gezuiverd moeten worden van de verdenking. Vestdijk verlustigt zich in alle mogelijkheden.

Hoe genuanceerder we kijken naar de werkelijkheid, hoe onduidelijker zij wordt. Het lijkt op zijn overwegingen bij de astrologie: Ook zijn beschrijvingen van de fysiognomie van de figuren zijn zeer Vestdijkiaans: In de bibliotheek van Leck in Sleeswijk Holstein, waar veel literatuur te vinden is, onder andere van Thomas Mann, zat een Turkse vrouw lang te bellen met haar smartphone, waarschijnlijk vanwege de aanwezige wifi.

Haar dochter nam een prentenboek door, schonk zichzelf gratis thee en at een koekje. Af en toe zag je haar oplettend kijken bij het gesprek. Ze keek blij als haar moeder lachte. Haar broertje speelde met een auto op de grond. Bij een kast stond een medewerkster te praten met een Ethiopische jonge man. Ze vroeg of hij al eigen woonruimte had. Hij zei lachend ' nee, maar dat komt.

Een gastvrouw schonk koffie voor hem. De bibliotheek was een opvangcentrum geworden. Even later zagen we hem in de winkelstraat lopen. Waar naartoe en hoe weer terug?

Op een nabij gelegen kunstmatige heuvel zat een man met een fiets te eten. Hij vertelde dat daar in de verte een tehuis was voor senioren die zorg behoeven, met een afdeling voor ouderen die nog niet zo ver zijn. De zee lag nog 15 km naar het westen. Er was een trap naar het water waar een meisje half in zee stond te kleumen. Het was haar te koud. Het duurde geruime tijd voor haar vader haar zo ver kreeg dat ze ging zwemmen, maar toen bleef ze er een half uur in.

Zo koud was het dus niet. Er is een breed strand, waarlangs een hoge boulevard loopt. Het water komt bij vloed tot de rand. Er is geen hek. Als je hoogtevrees hebt, moet je niet te dicht bij de rand lopen.

Op het strand spelen kinderen het oude spel met zand en water. Ver weg bij de zee staan karren met zeilen; wind surfing.

De huizen die uitkijken op zee zijn hoog en sterk met Bretonse stenen; veel hotels, maar ook woonhuizen, die misschien verhuurd worden. Het is een plek om weg te dromen op een bank.

We wandelen in een berglandschap met een groep van twintig. Na lang lopen vragen we ons af waar we zijn. De leider weet de weg niet meer. We lopen naar beneden, naar een onbekend dal. Iemand probeert via Siri de weg te vragen, maar er is geen bereik. Er loopt een man naar boven, die Nederlands spreekt en hier woont om kaarten te tekenen van het gebied. Hij weet precies waar we zijn.

Uiteindelijk komen we in een stad waar een markt is. Er staan tafels met rechtopstaande nummers bij schotels met brood en vlees en vruchten. De koopman legt alles uit, maar wordt lastig gevallen door een grote, witte geit, die hij brood toesteekt, maar de geit bijt in de muis van de hand. Hij heeft scherpe tanden en er is een grote wond met veel bloed. De man knijpt de wond dicht. Iemand geeft hem een zakdoek die onmiddellijk is doordrenkt.

Hij wordt opgehaald en zegt dat wij het brood en vlees moeten meenemen. Het lijkt nooit meer echt goed te kunnen komen. In de bus naar huis eten we het brood en het vlees op. Onderweg stappen we uit, huren fietsen en verliezen de groep uit het oog, nemen een verkeerde weg en midden in het land, besluiten we met de fiets op de trein te stappen en naar huis te rijden.

In onze woonplaats aangekomen, helpt de conducteur ons met de fietsen. De anderen zijn allang gearriveerd. We staan op van de bank, lopen terug naar de auto en rijden nog even naar de haven, met een fort in het water, maar het is er zo druk dat we nergens kunnen parkeren en de stad uitrijden.

We eten wat op het terrein van een universiteit en doen daarna boodschappen in een super waar we broccoli en cider kopen, onder andere. Terug naar de tent rijden we naar een klooster voor Dominicanessen, ver weg teruggetrokken in het land, een droomplek.

Een paradijs, zeggen we tegen de non in het Recueuil. Ze ontkent het niet, zegt ook niet dat het echte paradijs niet van deze wereld is.

Ik lees in een boek voor kinderen het verhaal van Tobias en de engel, maar ik mis de vis. Tobias gaat wel op pad met geld, krijgt gezelschap van de engel, die de weg wijst, komt aan bij Sara en trouwt met haar. Wel erg snel allemaal. Ik moet het verhaal nog eens opzoeken.

In de tuin zijn vijf nonnen aan het werk met scheppen, zand. Twee nonnen doen iets met lange groente. Een vrouw zit op een motormaaier.

Is zij een leek?. In ieder geval ziet de tuin er prachtig uit. Boven het meer zien we de lucht in vele nuances blauw. Of is het de zee? Is het het paradijs weg van deze wereld? Nergens voel je je meer Europeaan dan in het Verre Oosten, waar je mensen uit Engeland, Portugal of Oostenrijk herkent als behorend tot wat je gemakshalve je eigen soort noemt. Zo was het vroeger na het jaar het gevreesde jaar waarin de wereld immers zou vergaan toen de kruistochten zorgden voor de volkswording van Friezen, Hollanders, Gelderlanders en Vlamingen.

Onder de kreet 'God wil het' toog men naar het Nabije Oosten. Lang na de tweede kruistocht van wezen latere kruisvaarders elkander de palmboom op het graf van de Friese aanvoerder Hendrik Ulvinga in de nabijheid van Lissabon, ook wel Poptetus Ulvinga letterlijk Wolvenzoon genoemd, die in bij de verovering van de stad op de Moren was gesneuveld.

Daar begon de strijd dus al. In een kroniek, die een paar eeuwen later geschreven werd, staat: Deze Poptatus riep met luider stemme, toen zij in de strijd gingen: Als de strijd gewonnen, de stad ontzet was en Poptatus zich ontwapende, werd hij door een heiden ter neder geschoten, die aan de berg verscholen lag. Zo stierf hij in God Almachtig en is een martelaar Gods geworden, want hij streed voor het Christelijk geloof en op zijn graf wies een zeer schone palmboom.

Deze is een teken der overwinning'. Later bleek, 'dat de palmboom gewassen was uit zijn hart, hetwelk zonder twijfel de overwinning en kracht des geloofs aanduidt, die hij in zijn hart had, als hij ten strijde ging.

Deze heilige man hebben zij vereerd als een martelaar Gods. Overigens was er weinig reden om trots te zijn op de kruistochten: Vaak kwam het leger niet eens aan in Jeruzalem, omdat het onderweg onderling slaags raakte of verrast werd door toesnellende moslims.

Wel was het effect groot vanwege de reiservaring, de invloed van het Oosten en het zij-wij-gevoel, waardoor groepen van de noordelijke bevolking zich meer aaneen begonnen te sluiten. We hebben het over de zesde eeuw. Bij de dood van Basin werd het koninkrijk verdeeld over drie zonen. De vader van Radegonde werd al gauw gedood door zijn broers. Radegonde wordt opgevoed aan het hof van haar oom Hermanfred als zij drie jaar is, maar als zij elf is, wordt zij de gevangene van koning Clotaire.

Zij krijgt een religieuze en intellectuele opvoeding door de achtgenote van Clotaire, Ingonde. Na de dood van Ingonde wil Clotaire Radegonde als zijn vierde vrouw. Inmiddels is zij behoorlijk heilig aan het worden. Zij bidt veel, ook in het huwelijksbed. De macht van haar echtgenoot, zijn praal, wil ze niet en ze verschijnt in simpele kleren bij een staatsbanket.

De vrienden van Clotaire zeggen dat hij met een non is getrouwd. Aan tafel blijkt duidelijk hun onenigheid. Radegonde verdeelt het brood onder de armen. Zij dwingt haar man ter dood veroordeelden te bevrijden. Weer vlucht zij en dan is er een roerend verhaal. Haar man achtervolgt haar en zij zegt tegen een boer dat hij moet zeggen dat hij sinds het graan opgroeide geen vrouw heeft gezien.

Maar het graan is pas gezaaid! Terwijl Radegonde dat zegt, schiet het op en kan zij zich tussen de halmen verbergen. De koning komt voorbij. De boer zegt wat hij moet zeggen en de koning begrijpt dat hier een wonder is gebeurd en besluit zijn heilige vrouw met rust te laten.

Zij sticht kloosters, wordt natuurlijk abdis en heeft grote invloed op haar voormalige echtgenoot en zijn zonen. Zij wordt later de tweede patrones van Frankrijk genoemd. Achter de kapel is een grot uitgehakt in de krijtrotsen langs het dal van de Loire. In de tweede en derde eeuw was een een paganistisch heiligdom.

In de zesde eeuw namen de christenen het, zoals altijd, over en woonde er een heremiet. Diep onder de vloer leidde een stenen trap naar een cisterne met water.

Dat water ziet er van boven gezien smerig uit door de kalkresten. Radegonde bezocht de heremiet, omdat hij heilig zou zijn. Het geheel werd een pelgrimsoord en in de twaalfde eeuw hakte men een schip uit in de rots en bouwde met nieuwe stenen nog een schip. Tijdens de Franse revolutie werd de kerk ontheiligd, maar in werden de resten opgekocht door een rijke Chinonaise nee, geen Chinese, maar een inwoonster van Chinon.

In vond men onder een laag kalk een afbeelding van een koninklijke jachtpartij uit de twaalfde eeuw: Een klein meisje ontvangt je bij de ingang met de waarschuwing dat verder gaan 3 euro kost. Haar vader is de gids en is bereid langzaam Frans te spreken, omdat zijn Engels onvoldoende is. In strandstoelen liggen twee vrouwen te kijken naar het fresco van de jacht. Ik denk dat zij kenners zijn. Ann Coleman was de dochter van een rijke ijzerbaron.

Ze kon trouwen met wie ze wilde, maar ze ging liever rechten studeren. Daar ontmoette ze James Buchanan uit Ierland, een immigrant.

Ze werden verliefd, maar Anns vader verbood de relatie. Hij zei dat de jonge man uit was op haar geld. De brieven die James haar stuurde werden achtergehouden en Ann, die zelf vele brieven stuurde, wachtte tevergeefs op antwoord.

Ann pleegde op 9 december zelfmoord door een overdosis laudanum. James vroeg de begrafenis te mogen bijwonen, maar zijn brief kwam ongeopend terug. Hij werd de enige ongetrouwde president van de Verenigde Staten. De geest van Ann bleef nog lang kussens klaar leggen voor haar grote liefde. Een andere Ann Coleman, later, ook Amerikaanse, ook rijk door ijzer en staal, was gelukkiger.

Zij ontmoette een rijke Spanjaard, Joachim Carvallo met wie zij trouwde. Samen trokken ze naar Frankrijk en kochten het vervallen kasteel in Villandry, dat ze samen restaureerden en waarvan de tuin zeer beroemd werd.

Hun achterkleinkind Henri is nu de eigenaar en hij zorgt er voor dat kasteel en tuin in perfecte orde blijven. Er is een tuin die de verschillende soorten liefde laat zien: Er is een tuin die laat zien hoe mooi allerlei groenten zijn: Er is een doolhof die je religieus wil maken. Ann, die van huis uit protestant was, en Joachim die niet veel aan zijn geloof deed, werden later actieve rooms-katholieken en lieten zich ontvangen door de paus.

In het kasteel veel religieuze Spaanse schilderijen en veel foto's van de kinderen, tantes, schoondochters en kleinkinderen. Ann bleek een sterke, intelligente vrouw met veel smaak en waardigheid, maar ook een warme moeder en grootmoeder. Ook zij legde kussens klaar, maar in levende lijve. Wat Trump goed vindt, zien de democraten als kwaad, en omgekeerd wordt Hillary Clinton als een crimineel beschouwd.

Toch lijkt er objectief juist gedrag te bestaan als Michelle Obama een beroep doet op weldenkendheid. Zeker is dat het recht van de sterkste dat zorgde voor het voortbestaan van de homo sapiens, zich nog steeds doet gelden en dat we moeite moeten doen om empathie en solidariteit met de zwakken, die ook in onze natuur zitten, te laten prevaleren.

Het is zo treurig dat de idealen van de Franse revolutie, die wij toch als objectief goed beschouwen, zijn gesmoord in het bloed van dezelfde revolutie. En zelfs deze idealen: Zij achten vrijheid gevaarlijk, beschouwen gelijkheid als een leugen en wensen alleen broederschap binnen de eigen clan. Steeds als een beschaving zichzelf als goed ziet en de anderen als kwaad, gaat het mis en als demagogen een generatie die niet lijfelijk gebukt is gegaan onder nationalisme en groepsdwang met de uitwassen van terreur naar de anderen, oproept tot het sluiten van de grenzen en het verdoemen van wat vreemd is, moeten we weer lijden onder dictatuur en geweld.

Toch wil ik blijven geloven in langzame vooruitgang. Steeds als er twee stappen terug worden gezet, gaan we drie stappen vooruit. Nu landen weer naties worden, grenzen dicht, eigen volk eerst, kijken we naar het voorbeeld: Wie worden de nieuwe vijanden?

Marie le Pen, Wilders, Trump en Ferage begrijpen dat ze verwant zijn en dat de mensen die verlangen naar Europa, de wereld, de nieuwe vijanden zijn. Zetten we weer twee stappen terug in afwachting van nieuwe drie stappen voorwaarts.

We moeten het niet vergeten, want we zullen toch naar een wereldregering moeten, naar de samenleving van planeet aarde. Het begint vaak met een concreet beeld, iets dat de dichter heeft gezien en dat in zijn verbeelding een vreemde draai krijgt, een surrealistische voorstelling wordt, waarin de dood vaak een rol speelt.

Er is bij voorbeeld een stenen beeld van een militair muziekcorps met trommels van marmer en fluiten van graniet. Zij beelden muziek uit, maar er is natuurlijk stilte: Dit roept een fantasie op die overigens ook kan verwijzen naar een herinneringsbeeld, van een optocht van onbekenden, een dreigende stoet, waarbij uiteindelijk het gedicht verwijst naar soldaten.

De gedichten van Theo van Baaren zijn evocaties van angst en dood, duisternis en brand, ondergrondse gangen met zwaveldamp. De dood is geen verlossing, maar het gruwelijk einde van een verdoemd leven: Veel voorkomende woorden zijn: Toch is er ook het leven dat uit de dood opstaat, zoals de graankorrel moet sterven om vrucht te dragen.

Van Baaren kende de chtonische mythen van de landbouwculturen. Jan ten Brink begint zijn loflied op Schaepman, priester,dichter,staatsman, met een bladzijde lange zin, waarin hij de drie kwaliteiten uitwerkt en ook nog eens wijst op zijn 'koperen kop' en 'koperen stem'. Herman Schaepman werd geboren in Tubbergen, waar zijn vader burgemeester was. Zijn vader hielp als luitenant van de schutterij mee met het binnenhalen van Koning Willem I.

De kleine Herman vond zijn verhalen prachtig en luisterde vol belangstelling naar patriottische liederen van Schiller. De kleine Herman, tien jaar oud, luisterde naar haar voordracht van de Franse dichters. Men zei dat zo'n kleine jongen dat toch niet begreep, maar ze antwoordde dat hij zo iets in zijn hoofd kreeg, dat hij later begrijpen kon. Op school leerde hij Frans en Duits. Hij wilde graag dienst nemen, naar zee gaan en strijden voor de Nederlandse vlag, maar zijn ogen waren te zwak.

Vader wilde hem laten strijden voor de kerk, als priester. Toen hij 13 was, ging hij naar het gymnasium in Oldenzaal, waar hij ook Engels leerde beheersen.

Herman was dol op dichters die de roem van Nederland bezongen: Al gauw vertrok hij naar het seminarium in Kuilenburg, later naar het groot-seminarie in Rijsenburg bij Driebergen.

Al op jarige leeftijd kwam zijn eerste gedicht, anoniem, uit: Alberdingk Thijm beval het gedicht aan en hoorde er Bilderdijk in, en Da Costa. Het gedicht was geschreven in statige, epische alexandrijnen. Natuurlijk laat hij de schandelijke geschiedenissen achterwege.

Wist hij het niet? Geheel naar de mode van die tijd krijgen de Joden er weer van langs. Zij hebben immers gekozen voor Barabas en tegen Jezus: Schaepman houdt een doorlopend pleidooi voor Pius IX.

Hij noemt hem de waarachtige koning van zijn eeuw. Deze paus was natuurlijk tegen de revolutie van Dit betekende dat Maria al in de schoot van haar moeder van de erfzonde was gevrijwaard. Het klinkt als een sprookje van vroeger, maar er zijn nog miljoenen mensen die dit geloven. Er zit wel een soort logica achter. Hoe zou een lichaam de zoon van god kunnen ontvangen als het niet zuiver was? Nu ja, de vraag stellen, klinkt al belachelijk. Een nog verder gaande consequentie was dat zij niet zou sterven, want de dood was de straf van de erfzonde.

Zij zou dus met lichaam en ziel opvliegen naar de hemel. Het graf van Maria was dus ook nooit gevonden! Als hoofd van de Kerk riep Pius het Vaticaans Concilie bijeen, waarop de onfeilbaarheid van de paus als dogma werd goedgekeurd.

Alle uitspraken ex cathedra zouden van God afkomstig zijn! Je kunt zulke dogma's toch moeilijk serieus nemen. Vandaag de dag hebben we in Rome jammer genoeg te veel van deze honden en we horen ze in alle straten blaffen, terwijl ze overal om zich heen mensen molesteren. Onder druk van de Joodse bankiersfamilie Rothschild, die aan het Vaticaan de benodigde leningen verschafte waarmee het investeringen en buitenlandse bescherming kon betalen, bleek Pius bereid enige concessies te doen.

Sommige Joodse families mochten nu buiten het getto wonen, bijvoorbeeld de families die door overstromingen van de Tiber onbewoonbare huizen hadden. Edgardo Mortara werd gescheiden van zijn Joodse familie omdat een katholieke dienstbode hem in het geheim had gedoopt, wat ze later bekende. En, zo was de logica, een katholieke jongen kon niet worden opgevoed door Joden. Bovendien wilde de jongen - die toen zes jaar was - dat zelf niet! De paus liet hem opvoeden tot priester. De ouders konden hun zoon terugkrijgen als ze zelf katholiek zouden worden.

Pius was van mening dat de Joden samen met geheimzinnige sekten ' troepen verzamelden tegen de Kerk van Christus ' Het boek 'De jood: In het boek werd de beschuldiging van rituele moorden door Joden bevestigd. Schaepman was het met dit alles van harte eens. Chateaubriand, van oude hoge adel, wist er alles van.

Zijn familie werd vernederd, hun bezittingen vervielen aan de staat. Kerken werden tot tempels van de rede verklaard, maar in werkelijkheid werden het veestallen of legerplaatsen.

Sarcastischer kon de revolutie haar gezicht niet laten zien. Chateaubriands vader wist met handel een fortuin terug te verdienen en liet het kasteel in Combourg herstellen en uitbouwen. Het staat er nu in alle pracht en praal bij en we kunnen het bezichtigen tegen een behoorlijke vergoeding. Hij studeerde onder andere te Dol en te Rennes, maar kwam onregelmatig terug naar het kasteel te Combourg.

De adel wist door ontwikkeling en onderlinge hulp weer een aanzienlijke positie te verwerven. Uiteindelijk gaf hij toe aan de eerste en ging hij studeren aan het college van Dinan. Toch besefte hij al vlug dat dit niet zijn ware roeping was en keerde hij terug naar het familiedomein, waar zijn romantisch schrijversschap begon.

Hij hield meer van de herfst dan van de zomer. Uiteindelijk ging Chateaubriand het leger in. Hij verliet Combourg in als tweede luitenant. Hij was contra-revolutionair van geboorte en werd door Napoleon in allerlei functies geplaatst.

Ook het herstel van het huis van Bourbon leverde hem diplomatieke posten op in Berlijn , Londen en Zweden. Nog voor de dood van de koning onder de guillotine had hij al Amerika bezocht, waar hij niet de positie van de Indianen verdedigde, maar die van het christendom.

Een tijd lang was hij een 'verlichte', maar de dood van zijn moeder en broer bracht hem weer terug in de schoot van de moederkerk. Ironisch genoeg werd zijn naam het meest bekend door een vleesgerecht dat zijn kok uitvond. Alles over geheel Europa is in een staat van verwarring, van spanning, of van gisting. De oude beginselen zijn overal in haat en verachting gebracht, en al wat op dezelve gebouwd is, is voor een groot gedeelte reeds afgebroken, en wordt het ieder dag verder.

Het was de Verlichting die uiteindelijk leidde tot de Universele Verklaring van de rechten van de mens. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen. De verklaring werd ontworpen door de VN Commissie voor Mensenrechten en gepropageerd door met name Eleanor Roosevelt , de weduwe van de Amerikaanse president Franklin D.

De grootste obstakels voor aanvaarding zijn opgeworpen door de communisten en de rooms-katholieken. De laatsten deden dat meer verhuld dan de eersten, maar met veel meer resultaat.

Humphrey In China was het tot de vorige eeuw gewoon om de voeten van vrouwen te verminken, omdat mannen dat erotisch zouden vinden en omdat het de vrouw belette zelfstandig van huis te gaan. Zeg nu niet 's Lands wijs 's lands eer , of: In tribale en patriarchale culturen bestaan ze nog.

Deze culturen zijn achtergebleven. Dit geldt ook voor de sharia. In India werden weduwen levend verbrand met het lijk van hun man. Sommige vrouwen sprongen zelf in het vuur, anderen moesten geduwd worden.

Nog in onze eeuw kwam dit voor in achtergebleven! In overleed een jarig meisje in Egypte na een besnijdenis op de operatietafel. Vrouwen willen dit en komen in opstand in streken waar de wet het wil verbieden. In Egypte is bijna iedere vrouw besneden. Het zou haar minder vatbaar maken voor overspel. Een vrouw is bezit van een man. Hij kan haar nemen wanneer hij wil.

Bij Trehorenteuc zagen we een meisje met een grote geit. Het donkere meisje leek Keltisch en alleen omdat ze geen spitse oren had, bleek ze geen fee. Nu ja, overal liepen moderne mensen. Veel families zaten of lagen aan de kant te eten en te drinken, urenlang soms, want toen we terugkwamen van een stevige klim naar L'arbre d' or zaten ze er nog.

In Paimpont sprak de burgemeester een publiek toe, zijn vrouw en misschien enkele wethouders en gemeenteleden. Hij stond voor een monument van gevallenen in beide wereldoorlogen. Op vier hoeken stonden oude mannen met een nationalistisch vaandel, gestoken in een leren houder die bij de heupen werd vastgesnoerd. Na afloop van de toespraak, waarin, begrepen we, gewaarschuwd werd tegen nieuw barbarisme, werd er zwak geapplaudisseerd en liepen de bevlagde mannen in een soort optochtje naar het gemeentehuis, waarin het kleine publiek iets te drinken werd aangeboden.

Bij het toeristenbureau werden veel boekjes getoond over Merlyn, Arthur, Viviane, Morgane etc. In de ernaast gelegen abdijkerk kon je ook weer boekjes en kaarten en snuisterijen kopen, maar ook kaarsen om te branden voor Maria van Paimpont. Hij had haar zijn laatste geheim verklaard, wel bewust van het feit dat ze hem dan niet meer liet gaan. Geen terugkeer dus naar het hof van Arthur. In de zogenaamde graalkerk zag ik een glas-in-lood-afbeelding van een konijn.

Een begeleidende tekst legde uit dat het konijn net als de maan 's nachts verscheen en overdag verdween. Konijn is symbool van vlugge komst en vertrek; hij is een tussenfiguur tussen boven- en onderwereld, drager van geheime boodschappen. Plotseling begreep ik de rol van het witte konijn in Alice in Wonderland beter.

Hij draagt daar ook nog een groot horloge en wijst voortdurend op het voortschrijden van de tijd. Eduard Douwes Dekker vertelt over een executie in In de Javaanse oorlog werd een spion gevangen, een Inlander. Zo iemand moet meteen worden doodgeschoten.

Men bond hem aan een boom en gaf een soldaat opdracht hem neer te knallen. De aangewezen soldaat nam geen risico, dacht hij. Hij zette het geweer tegen de borst van de man, op de plaats waar hij het hart dacht. De soldaat vloekte, omdat zijn slachtoffer niet bang leek.

Hij haalde de haan over, maar het geweer ketste. De spion lachte hem uit. De Christensoldaat werd boos, draaide het geweer en sloeg zijn weerloze gevangene, de lachende Mohammedaan met de kolf de hersens in.

In is hij in Holland. Er was een vrouw met een kind. Toen Dirc Potter nog jong was, werd hij met een geheime zending naar Rome gestuurd. We weten dat hij geboren werd rond en op zijn vijftiende of zestiende al klerk werd aan het hof van de graven van Holland. In Rome had hij heimwee naar Holland en ging wandelen langs een rivier. In zijn verbeelding ontmoet hij vrouw Venus die hem opdraagt een lied te schrijven zodat de lezers ' ridders, edele vrouwen en schildknapen ' leren wat liefde is.

Pas veel later heeft hij dat werk voltooid: Het zijn nuchtere adviezen. Hij vertelt dat hij meer last dan lust heeft gekend van de liefde: Sommige vrouw sprongen zelf in het vuur, anderen moesten geduwd worden. Potter is in de vijftiende eeuw van mening dat er nog eerbare goede vrouwen zijn die voor haar man zouden willen sterven, maar het is ook zo dat vrouwen wel eens ' nee ' zeggen als zij ' ja ' bedoelen. Daarna moet de man de baas zijn. Huwelijkse liefde is het best en hartstocht is gevaarlijk: Potter kent zijn klassieken.

Hij moet een ijverig man geweest zijn. Waar las hij al die boeken? In de koets op weg naar Rome, Parijs, Berlijn, Londen? Hij was een een soort diplomaat voor Jacoba van Beieren. Als dank kreeg hij een buiten bij Den Haag, een soort Hofwijck, zoals later Huygens, en zijn zoon kreeg zelfs nog een aantal ' morgen ' land als eerbetoon aan zijn vader.

Het ontroerende verhaal van Hero en Leander: Potter vindt het mooi, maar toch was het beter het eigen lijf te sparen. Liefde is goed, maar het moet niet te gek worden. Vrouwen die te heet lopen krijgen als advies: Een minnaar kan gebruik maken van een vriend, maar hij moet uitkijken dat de vriend geen medeminnaar wordt, die ' de potage met de spek naar zich toehaalt '.

Mannen en vrouwen gelijk stellen op het punt van echtbreuk, geeft geen pas. De eer van de man lijdt er niet onder als hij een minnares heeft, zelfs niet als hij kinderen heeft buiten zijn huwelijk.

Bij de vrouw is dat anders. Een vrouw mag geen minnaar hebben. Een man kan veel vrouwen hebben, maar een vrouw twee mannen? Het is een verschil van dag en nacht, aldus Potter.

Hierin lezen we over de verliefdheid van Merlijn, de machtige tovenaar. Hij wordt verliefd op de fee Viviane. Zij vraagt hem haar alle toverkunsten te leren en hij gehoorzaamt. We moeten hier denken aan Simson en Delila. Hij vertelt waar zijn kracht schuilt en zij knipt zijn haar af. Symbool van ontmanning en waarschuwing aan alle mannen: Niet lang daarna vermaakten zij zich in het woud van Broceliande. Zij kwamen bij een mooie haag van haagdoorns.

Samen gingen zij in de schaduw van de struiken zitten. Merlijn legde zijn hoofd in haar schoot en zij begon hem te strelen zodat hij in slaap viel. Zij stond op en ontglipte hem, pakte haar sluier en liep om die plaats heen. Zij maakte een cirkel om Merlijn heen en begon in praktijk te brengen wat hij haar geleerd had: Daarna ging zij weer zitten en legde zijn hoofd in haar schoot.

Dit deed zij allemaal stiekem. Hij schrok wakker en meende dat hij vastzat in de stevigste toren ter aarde, bovenop een ontoegankelijke rots. Merlijn zei tegen haar: Negeen dinc, so help mi God, Dan dat hi was een fijn sot; Al heet hi vroet ende conde vele.

Nochtan heeften een wijf bij haren spele Datsi hem toende menechfoude, Bracht in 't nette daer si woude. Buning werd in Uithuizen geboren , opgevoed door vader notaris en zijn oudere zuster.

Van de misschien net aan huizen staat minstens de helft "leeg" of zijn slechts vakantiehuisjes van Zweden die normaal in de stad wonen en in het weekend of tijdens de vakantie de rust komen opzoeken. Nou klap maar tijdens die dagen dat we wel boodschappen doen weet ik het wel te spenderen hoor daarbij kun je ook internet shoppen! Klopt Sascha, Ik stond ook gewoon met in me pyamaatje buiten, die vieze waterkou die we veel in Nederland hebben voelt veel kouder aan en gaat door merg en been, dat heb je met de droge vrieskou die we hier hebben niet.

En je ziet ook dat de lucht veel schoner is! De lucht is veel intenser blauw als in Nederland! Oei zou ik toch bijna zomaar me eetdagboekje vergeten Gister had ik in de supermarkt toch wel erg veel moeite bij de snoepafdeling. De chocolade lachte me toe, maar heb het gelukkig weten te weerstaan! Vanmorgen was me gewicht zo uit het niets 7 ons hoger, kan toch echt niet aan het eten van gister hebben gelegen! Samen met de rugpijn die ik voel kan dat maar één ding betekenen: Geen wonder dat ik chocoladetrek had.

Zou wel mooi zijn als het nu losbarst dan kan ik me gewoon volgende week meten en wegen op weer gewoon gewicht, want tijdens ben ik gerust 1,5 tot 2 kg zwaarder en zie ik er soms uit alsof ik elk moment kan bevallen. Eindelijk heb ik mijn liefhebbende wederhelft weten te overtuigen dat een digitale weegschaal toch veellllll beter is! We hebbn nog zo'n ouderwetse met naald die je dus nooit op 0 krijgt en als accountant ben ik toch wel erg allergies voor onnauwkeurige cijfertjes Gister heeft hij er een besteld via internet en met beetje mazzel komt ie van de week.

Het is dan toch wel even kijken wat ie aan gaat geven, want er zitten nu eenmaal verschillen in weegschalen, maarja dan kan ik daarna gewoon via de nieuwe verder. Wat ik naar binnen geschoven heb: Misschien laatste tonijn uit het blikje. Toch eens even rekenen. Het lijkt me een heerlijk relaxed leven zo Wilhelmina, zou beslist ook wel wat voor mij zijn.

En inderdaad onder de caloriën is echt té weinig hoor! Ik mis eerlijk gezegd ook wel wat groenten in je menuutje. Ik ben juist van de digitale weegschaal weer overgestapt naar de gewone met het wijzertje.

De digitale gaf soms ook 3 verschillende dingen aan met wel bijna een kilo verschil per keer dus daar werd ik ook nogal gefrustreerd aan. De gewone is wat minder precies en die moet je steeds weer opnieuw op 0 zetten maar hij doet het wel altijd.

Het gaat mij er vooral om dat ik het langzaam minder zie worden, wat dan m'n exacte gewicht zal zijn maakt me nu nog niet zo veel uit.

Op de digitale ben ik wel gemiddeld 2 á 3 kilo zwaarder dus ik vind de gewone véél liever. Goed dat je lekker ver van de supermarkt woont dan kan je er ook niet ff heen om toch wat chocolade te halen.

Tja ik zag het ook. Ik ben zo'n dooske hè. Eten is echt een probleem voor me, een stoornis. Als 18 jarige woog ik ook maar 48 kilo met een lengte van 1, Ik at slechts 2 boterhammen per dag met kaas en tomaat. Of ik eet teveel en das niet goed voor me maagklachten of te weinig.

Het is meteen zo een obsessie bij me. Ik sta ook gerust tig keer op de weegschaal per dag om te kijken of ik eet en zoja hoeveel. De vorige keer viel ik 17 kilo binnen 3 maandan af, veels te snel natuurlijk. En echt ik heb het geprobeerd vandaag 50 gr. Ik geef anderen tips, dus weet heel best hoe het wel moet, maar zelf doen Ow ik ben een ergere doos als ik dacht het stond gewoon op de tweede pagina whahaha, blond moment. Gooi der es effe lekker wat groenten en fruit tegen aan.

Kom op, eten meissie!! Geplaatst door kaa Yoghurt eet ik Kaa, Turkse yoghurt, das calorierijker dan gewone. Ik heb een vreselijke draai om me oren nodig kom maar op met de commentaren en adviezen. Ik mis nog steeds de groentennnnn! O sorry, had over de salade heen gelezen. Jaja, de garnalen eruit gepeuterd zeker hè?? Hoezo zwaar PMSen hehehe. Vandaag toch weer op de rail komen, wat vast wel lukken gaat. De chocolade is immers op Ben gisteravond nog bezig geweest met potten bakken in de kuiloven, 1 van de 4 dingen heeft het minder goed doorstaan, das helaas wel de trechterbeker ow nouja gewoon nog es over doen Ik ga me vandaag maar even niet wegen, weinig zinvol lijkt me.

Niet natuurlijk dat ik zo onzettend veel weg heb zitten werken maar vlak voor de horrordagen is der geen touw aan vast te knopen, daarbij wil ik sowieso minder vaak wegen. En me lijstje van wat erin gegaan is staat er al. Hier trouwens nog stukje gesprek van mijn wederhelft en mij over mijn diëet. Ik vond het wel grappig hehehe: Ik moet toch echt wat kiloos kwijt!

Nou moet niet hoor! Hoeft er niets af? Je vindt me te dik!!! Is er wel een goed antwoord mogelijk? Maar nu ik je dit verteld heb werkt ie niet meer natuurlijk! Weet je trouwens dat me borsten ook kleiner worden als ik afval? Ik denk dat je maar moet stoppen met dat diëet! In de middag zou je die glas water kunnen vervangen door een beker melk.. Nah volgens mij kan je hier de hele dag op teren en euh dát ventje van jou..

Oei klapgymp met de matteklopper Ik heb van me moeder geleerd nooit jezelf de schuld te geven Daarbij als je naar het menu van Patrik kijkt wordt je helemaal niet vrolijk. Die eet nog niet de helft van wat ik heb en zit haast 6 dagen per week beneden de kcal per dag.

Menuutje van hem van gister: Die is in 3 maanden tijd nu 13 kilo kwijt, waarvan 6 in de laatste maand. Ik heb trouwens vanmorgen 1 glas water bij het ontbijt genomen en derna pas tweede Ik heb nu het gevoel dat de rijstcrackers weer boven komen drijven.

Dáarom zet je het menu van patrik maar neer.. Maar dát hij zoveel afvalt is ook niet goed.. Wilhelmina, wat is de reden dát je zo weinig eet? Heb je geen trek of ben je bang dat je te veel eet en dan aankomt? Die chocoreep is voor een keer natuurlijk niet zo erg maar is niet dé manier om voldoende voedinsgsmiddelen binnen te krijgen. Dus ipv van die rijstwafels kun je beter boterhammen eten, en de rijstwafels kun je als tussendoortje nemen of 's avonds als je trek krijgt.

Sta ik me tanden te poetsen realiseer ik me ineens dat het helemaal geen weekend was gister Zelfs niet in Zweden Ok nu antwoord op de vraag waarom ik zo weinig eet. Ik ga maar even met de billen bloot dan snappen jullie meteen.

Ik ben gediagnostiseerd met Borderline Persoonlijkheids stoornis kenmerken. De PMS tis en blijft goed excuus Heb ik wel degelijk door de stoornis en behoorlijk ook!

Daarnaast is een van de kenmerken impulsiviteit, vaak staat er bij de omschrijving geldverkwisten, veel sexuele kontacten, verslaving drank drugs, ennogwat. Maar eten hoort hier ook bij! Ik ben niet verslaafd aan de drank, ik hou er niet van, want ik heb de stoornis door mijn alcoholistische vader en daardoor klote jeugd te danken!

Drugs kom ik ook niet aan, ben al bang voor pillen die de dokter voorschrijft. Relaties kan ik wel lang volhouden en dus heb ik ook geen extreme uitspattingen qua sex, maar het eten is dus idd een probleem.

Of ik eet teveel, maar dit kan ineens, zoals nu omslaan in te weinig eten, voortdurend wegen, enz Dit is bij de medici bekend dat ik dit gedrag vertoon.

Heb ik het afgelopen half jaar dus teveel naar binnen gepropt, nu is die knop weer om en reken ik alles uit om vooral niet boven de kcal per dag te komen en als ik de volgende dag meer weeg, dan gaat het zelfs nog een paar tandjes lager en dan kan het gebeuren dat ik op een totaalwaarde van amper kom. Nu ik ouder word trouwens zwakt de borderline wel af en scoorde ik eerst 8 van de 9 kenmerken ja dat was behoorlijk dus nu zijn het er nog maar 2 a 3.

Eetstoornis is er dus een van. Daarnaast door mijn bagger jeugd heb ik geen ruimte gehad mij emotioneel te ontwikkelen. Gevolg is dat ik misschien wel een IQ van mag hebben en dus wel degelijk weet hoe het moet, emotioneel scoor ik puber en dat zijn zulke dwarskonten he maar ondanks dat ben ik nooit echt depressief geweest, nooit aan zelfmoord gedacht en ben ik positief ingesteld En volgens mij heb ik ADHD ook.

Dat verklaart inderdaad wel het een en ander. Lukt het je nu wel om minder vaak op de weegschaal te staan? Of je in ieder geval van het resultaat niet te veel aan te trekken?

Ik sta er ook iedere dag op hoor, maar ik neem het gewoon niet zo vaak serieus en denk dan, het zal wel weer goed komen. Veel minder eten kan ik toch niet. Je klinkt in ieder geval positief. Iss het bij jullie op het moment ook van dat mooie weer? Hier zo rond de graden! Nou ik heb er op gestaan, maar de menstruatie breekt los dus kilo zwaarder. Toen in bij me tussendoortje dacht misschien rijstwafeltje eindigde ik met een stukje komkommer Knopjes die om gaan werken bij mij anders.

Veel extremer en al kunnen anderen nog zoveel inbrengen Als mijn brein zegt kan niet, dan kan het gewoon niet. Wat trouwens niet betekent dat ik echt niet open sta voor adviezen en meningen.

Ja ik ben positief ingesteld. Ik zie het als iets wat je overkomt, maar je kunt er mee leren leven om het je zo aangenaam mogelijk te maken. Ik wil er ook niet steeds bij stilstaan en alles er op afschuiven, das te gemakkelijk. Toch heb ik wel ondervonden dat instellingen en mensen soms erg negatief er tegenover staan. Als ze ook maar een slecht verhaal horen over een borderliner denken ze dat we allemaal zo zijn en dat is onzin. Het is maar net welke kenmerken je hebt en in welke mate.

Afterall we hebben er ook niet om gevraagd en zijn gewoon mensen met gevoelens, alleen misschien beetje extremer. Ik schaam me er ook niet echt voor. Dit ben ik, zo ben ik, take it or leave it. Ik moet zeggen dat de rust hier me veel goed heeft gedaan en doordat ik niet in een stad woon met veel mensen om me heen raken mijn hersenen ook niet overprikkelt wat wel gebeurde toen ik in Nederland woonde.

Daarnaast is Patrik emotioneel haast eender aan mij, die heeft ook geen makkelijke jeugd gehad en daarom passen we heel goed bij elkaar. Qua fratsen en humor zijn we gewoon twee volwassen pubers. Ja mooi is het hier wel, maar veel minder warm. Boven de 25 graden is het hier niet geweest. Gelukkig ook maar want 25 graden is voor ons al erg warm, als je die koude gewend bent.

Ook de rundergehaktballetje met groente en aardappelpuree verdween daardoor de ijskast weer in Maar water heb ik wel na de maaltijd pas gedronken en dan ben je idd minder snel vol! Ach ik zie het van de positieve kant: Bewustwording is de eerste stap en dan komt de rest ook vanzelf wel weer Morgen gaan we weer voor de gewone maaltijd en we zien wel Hoop niet dat me borderline verhaal mensen afgeschrikt heeft, want bijten doe ik niet en ik reageer veelal toch gewoon als ieder ander mens.

Hmz ik zit met me Kcal weer tussen de en vandaag en voel me zo vol. Vanavond een stukje fruit nemen wil ik sowieso en misschien nog een crackertje na het wandelen. Haha wil, ik heb net mijn man voorgelezen wat je schreef over je disc met Patrick ja sorry, liep wat achter op je db.

Arjan moest er erg om lachen Hij vroeg of er ook een forum was voor mannen met lijnende echtgenotes Misschien is het een idee om alleen gezonde dingen in huis te hebben en dan gewoon te eten wat je wil. Het ligt aan hun! Ze kunnen ons gewoon maar niet snappen Daarbij zoals ik al eerder zei je moet nooit jezelf de schuld geven!

Maar naar mijn idee heb ik alleen maar gezonde dingen in huis low cal spul! Nooit aan beginnen Kaa die forums voor mannen! Voor je het weet heb je een samenzwering tegen ons Gelukkig begrijpt de mijne geen Nederlands, alleen opoe fiets spreekt ie uit als oepoehè fie-jets en dikke neus hehehe Ik had vanavond toch weer ff zware min na het wandelen op de schaal gestaan en niet een keer, want nee de naald stond niet goed en hoeveel is het na het plassen en nog eens kijken zal ik nog wat nemen?

Het zakt weer me gewicht, dat was weer genoeg om te zeggen nee ik eet niet meer vandaag! Morgen weer nieuwe poging. Ben ik er even niet en mis ik weer een hoop berichten Nee afschrikken kan je ons vrees ik niet.. Bewustwording is zeker een grote stap en je verhaal moet moeilijk zijn geweest Je reageert niet als een gewoon mens Das fijn Klap en lief van je Ik weet gewoon uit jaren ervaring dat helaas niet iedereen zo denkt als jij en tja er zijn er een heleboel die liever naar de fouten en gebreken van een ander kijken dan naar hun eigen En als een zo is zijn ze allemaal zo.

Me vroegere buurtjes waren ook van die mensen. Ik kon toen gewoon niet werken, werd te overprikkeld en vertoonde behoorlijk ontwijkend gedrag, omdat ik toen erg paranoia was. Nou ja en dan wisten zij natuurlijk een borderliner die een gewoon gezinnetje had en ze werkte enz, dussss dan kon ik dat ook wel aldus de buuf.

Goed nu weer ter zake. Gisteravond toch nog een kopje karnemelk en een rijstwafeltje gegeten, vond ik toch wel weer erg goed van me! Afgelopen nacht eindelijk ongi geworden, tis altijd een heel gedoe met hoop gedoe vooraf voor het eindelijk los barst Vanmorgen op de schaal was ik maar liefst 2,5 kilo zwaarder, wat ik dus ook maar gelijk weet aan dat ene crackertje.

Absolute onzin natuurlijk Ik werd trouwens ongi om 2 uur in de morgen, wat een tijd Toen ik dit meedeelde aan Patrik, keek ie me aan van alweer? Je was het vorige week ook al! Niet natuurlijk, dat roept ie altijd. Net zoals ie vrijen wil, als ik dan "Alweer? Ja duh gister dus Ook herkenbaar Arjen? Ik moet over een uurtje ontbijten. Ik wil namelijk zo regelmatig mogelijk eten en geloof het of niet: Ik heb geen honger.

Ik heb ook ervaring met mensen die denken hoor: Ah straatvrees heb ik gehad! Kwam de deur niet uit, maar ineens na verbreken vorige relatie leefde ik helemaal op en ging vakantie vieren in Schotland, om vervolgens niet meer terug te komen Jawel!!!

Ik heb al op: En zowaar om hopelijk de chocolade vreetbui te voorkomen wil ik vanavond vegi spaghetti maken!!! Maarja tussen willen en doen is nog een hele grote gat maar ik ga er voor!!! Nee, dat van dat vrijen komt Arjan niet bekend voor hooe! Maar heb wel heeeel vaak hoofdpijn Whahahahaha Nee hoor grapje.

Er zijn toch wel ontzettend veel mensen met borderline, het is eigenlijk dé "gedragsstoornis" voor vrouwen hè? Ik zelf heb een zoon met asperger en ik merk dat hij ook mensen aantrekt met een nouja zeg maar "anderszijn". Tis allemaal lastig maar soms ook leuk! Jij zult ook wel eens anders dan anders uit de hoek komen, dan word er even gekeken maar het kan ook verhelderend zijn.

Fijn dat we elkaar hebben hè? Om dit soort dingen te bespreken. Ik kan me idd voorstellen dat je "extreem" lijngedrag ook hieruit voortkomt. Alles of niets hè? Aan jou om hier de komende maanden een tussenweg in te vinden. Met behulp van ons natuurlijk. Wel heel vervelend dat de maandelijkse beslommeringen meteen zorgen voor 2. Ik hoop dan ook voor jou dat die er heeeel snel weer af zijn! Dus of ik eet gewoon alles wat ik eten wil of zoals nu bijna niets, eten om te overleven, maar dat is het dan ook.

Het is inderdaad fijn als je iemand tegenkomt waar je het mee bespreken kunt. Zoveel anderen snappen het niet en in mijn eigen familie is psychiatrie zwaar taboe. Mijn moeder en zusje snappen het na al die jaren nog niet.

Of ze niet willen snappen of het echt niet doen laat ik in het midden, maar de behoefte het nog eens uit te leggen heb ik allang niet meer. Maar dat impulsieve gedrag is idd ook wel es leuk Me leven is nooit saai en zonder dat zat ik nu ook vast niet in Zweden Ja maar die zijn er na dag 4 weer zo af hoor Kaa, daar maak ik me geen zorgen over Of eigenlijk ook een beetje wel, want het liefst ben ik natuurlijk lichter dan 87 nadien Sterker nog Klap. Ik zag dat het gehakt mager rund is, dus ik denk dat ik niet eens voor vegi ga maar lekker een beetje gehakt er door doe, en dan natuurlijk wat minder spaghetti De saus maak ik zelf wel, want in die zakjes zit nog best veel per gram droge poeder las ik.

IJsbergsla is natuurlijk prima te krijgen in Zweden! Ja dat kennen ze hier wel en groenvoer is niet zo heel erg duur. We moeten toch nog wat bijhalen, dus ik zal eens kijken. Dank je voor de tip! Ik heb spaghetti gegeten natuurlijk wel met het nodige rekenwerk en aanpassingen, want pasta blijft toch zware kost Ontbijt: Yoghurt 75 gr bosbessen paar nootjes 1 kopje kefirmelk kcal tussendoor: Ik weet ut, tis weer aan de erg lage kant Ik denk dat ik strakkies misschien nog een bakje yoghurt neem met stukje fruit Ook vandaag weer tientallen malen op de weegschaal gestaan en strakkies komt de nieuwe, die is me zwager nu halen!

Ik vrees het ergste Had er trouwens wel vandaag een hele kilo weer afgeplast Morgen in de planning heb ik snoek staan. Is even zware discussie nu met Patrik over wat erbij. Hij wil rijstwafels, maar ik dacht toch meer aan aardappelen of groente of beide.

Als je echter spaghetti langer kookt wordt het steeds zachter, houdt dit in dat er steeds meer water in zit en zo ja worden dan niet de aantal caloriën per gram gekookt steeds lager?

Gefeliciteerd met de pasta overwinning! Zat er ook groente in de saus? Ik ga vanavond ook pasta eten maar dan schep ik gewoon flink spaghetti uit de pan en saus uit de andere: Denk je dat je ooit zover kunt komen, Wilhelmina?

Dat je gewoon uit de pan kan pakken zonder in kcal te denken of daarna op de weegschaal gaan staan? Ik bedoel, ik zie mezelf niet bepaald als lichtend voorbeeld hoor, dat dat even duidelijk is maar je weet natuurlijk zelf ook dat er een moment moet gaan komen waarop je de controle ietsje los laat.

Of is dat uit den boze?? In elk geval goed van je dat je de enge pasta hebt gegeten. Jij was degenen die nooit kookte toch?? Ennneh snoek met rijstwafels?? Dat lijkt me nou es echt eng!! Wilhelmina, als je 30 gram ongekookte spagetti neemt wordt dat uiteindelijk na het koken ongeveer gram. Het aantal caloriën op het pak is meestal bedoeld voor gekookte spagetti.

Het zetmeel in de spagetti zet namelijk uit en ja het neemt wel meer water op maar daardoor verdwijnen de caloriën niet. Tuurlijk zat er groente door! Groenvoer is ook niet zo erg, daar zit vrijwel niets in.

Maar sla helaas niet, want we moeten de auto nu even delen met schone broer en die is nogal egoistisch aangelegd dus gaat er steeds vandoor met de auto. Die staat de matteklopper en deegroller te wachten als ie weer thuis komt vanavond, want er gaat even hartig woordje met hem gepraat worden Ja dat hangt er van af he Kaa, als ik van die momenten heb dat het weer alles is dan ist gewoon schep maar op, ketchup erover, geraspte kaas en hoppa, maar nu is er gewoon die dwang uit in iedergeval de groep obese te komen, dus ff niets Moet ook wel want de anderen kunnen het niet Ja pa dan als ie al es thuis is maar van zijn voer krijg je spontaan hoge bloeddruk en wel ter plekke Veels te veel zout!

Volg je hem nog? Maar eerste reactie was toch wel ik ga morgen toch maar voor de rijstwafels, want het moet minder! Ja Kaa en Diab, het staat hier ook op de verpakkingen, maar water weegt ook, dus als het meer water gaat opnemen dan is er in die gram minder ruimte voor de rest dacht ik zo Ja, maar al zou er een liter water in zitten dan nog bevat dat dus geen caloriën. De hoeveelheid spagetti blijft gewoon het zelfde.

De calorieën zitten dan alleen verdeeld in een grotere massa. Ze verdwijnen niet zomaar in de gootsteen als je de spagetti afgiet. Ja Mama Klap Maar ik heb gisteravond toch nog 3 crackertjes gegeten, dus komt er toch nog zo'n kcal bij!!!

Vanmorgen op de nieuwe schaal was ik ondanks dat deze minder lief is beneden de 90 kilo, daar was ik ook heel blij mee Ik zag gister dat me schoonbroertje zalm had meegenomen, dus ik denk dat ik de snoek door stukje zalm ga vervangen vandaag. Oei ik durf nu bijna niet te zeggen dat er in zalm meer caloriën zit en mijn brein al begint te morrelen waar ik dat in me dieet kan aanpassen vanmorgen maar weer begonnen met 2 rijstcrackertjes die met dille smaken toch verdomd lekker en glaasje water en echt ik heb gewoon geen honger owja Kaa over het vroege eten nog Als ik meer vragen op me af gevuurd krijg zie ik er altijd een aantal over het hoofd Meestal eten we tussen 4 en 5, idd vrij vroeg, maar hier is dat toch wel heel normaal en zijn er mensen die al tegen 3 uur eten.

Ja, maar al zou er een liter water in zitten dan nog bevat dat dus geen caloriën. Geplaatst door diab Nee natuurlijk niet, dat weet ik, maar daar waar water zit en dat heeft geen kcal, maar wel gewicht!

Ik denk dat ik het maar es even wetenschappelijk moet gaan testen of me theorie klopt. Besefte gisteren ook dát het me ook lukt me ontieglijk verdrietig te voelen als anderen bepaalde dingen niet lukken en zo.. Vis is erg gezond en zalm helemaal, kzou er gewoon van genieten als ik jou was.. Morguh Klap Der wordt nergens geklapt En ik weet wie het zegt Daarbij vroeg ik zelf om commentaren en adviezen ook al ga ik ala puber er dwars tegen in En een beetje medeleven, mits niet teveel, kan nooit geen kwaad meis!

Ik vind juist dat men dat tegenwoordig nog maar veels te weinig heeft! Het zijn kleine zalmfiletjes dit keer zag ik, das ok. Normaal als je hier in Zweden vraagt of ze even wat zalm mee willen nemen komen ze gelijk met lappen van 3 tot 5 kilo aan zetten Ze eten hier sowieso meer vis dan in Nederland, ook op de zure haring hebben ze enorm veel vaianten.

Dille wordt hier erg veel gebruikt ja, bij alles, ze hebben zelfs dille chips of dillpotatis aardappelen met dille Dus de man zal idd wel Zweed zijn geweest en ja rijstwafels bedoel ik. Lekker genieten van je vissie, Wil. Niet rekenen, geen gezeur met kcal. Probeer te bedenken dat je om af te vallen je motor draaiende moet houden en dat je daar kcal voor nodig hebt!

Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Gisteren na de film had ik vreselijke trek in een cornetto. Laten die nou toch toevallig bij mij in de vriezer liggen Toen dacht ik, waar ben ik mee bezig? Ook snoepen hoort bij het leven en hoe meer ik mezelf ontzeg HOe gek kan een brein werken he? En jij wil weten van een gek hoe gek een brein wezen kan?

Ik denk dat ik maar pas op die vraag Nou een cornetto griezelt me toch wel beetje toe, veels teveel caloriën!!! Schrok wel even bij de idee dat er in die worst heet falukorv, beetje gelderse gekookte worst idee misschien wel veel caloriën konden zitten, maar bedacht me toen dat ik normaal in de horrordagen me klem zou eten in de chocolade en dat bevat veellllllllllllll meer!

Zalm moet je ook met redelijke mate eten anders wordt het teveel en geniet je er niet van.. Zelfs een gekke brein kan advies geven hoor, maar het is natuurlijk voor eigen risico.. Ik heb net op de weegschaal gestaan Het gewicht loopt maar meer en meer op.

Tuurlijk weet ik dat ik ongi ben en veel zwaarder weeg dan normaal nu, maar werd er toch wel erg down van. Hoe kan dat nou, ik eet niet veel en hij geeft 91 kilo aan? Dus kon ik weer niet naar de supermarkt Hij gebruikt de auto steeds en vanmorgen mochten wij hem zowaar hebben van hem, ja duh, met lege tank zodat wij wederom mogen tanken en dan kan hij hem weer leegrijden.

Das al een paar keer eerder gebeurd en dit keer hield ik voet bij stuk. Ik blijf zijn benzine niet betalen!!! We hebben nu aan schoon paps gevraagd of het ok is de andere auto te gebruiken als wij de verzekering betalen, strakkies komt ie even langs om uit te zoeken wat het kost.

Kortom ik heb even me baaldagje vandaag. Als je te weinig eet is er niets om te verbranden en raak je in de spaarstand.. We herkennen allemaal die momenten maar niet eten is echt geen optie.. Baal gewoon even en gooi het eruit.. Jaaaa ben er wel weer. Heb gewoon mega me stemmingswisselingen vandaag. Meestal in de dagen 3 en 4, die zijn het ergst Maar een knuffel met die zachte boezem sta ik mooi niet af natuurlijk Was ook niet zo slim van me om op dat kreng te gaan staan meteen na lunch, immers een groot glas water, een kop thee en 2 rijstwafels wegen natuurlijk ook wat en vocht is inmiddels al weer wat afgevoerd Ben toch nog even naar een supermarkt geweest, meer een loeidure campingwinkeltje hier in het dorp zeg maar.

Hier alleen nog maar duurder klap, want ik moet ook verzendkosten betalen voor 4 albums 27 euries, maar tis wel even lekker gewoon simpel Nederlands te lezen na al dat Zweeds en Engels Ik had er ooit een hele zooi, over de maar heb ze es allemaal weg gebracht naar een stripboekenzaakje die ook tweedehands verkocht en heb erna wel weer nieuwe gekocht, want ik kocht wel vaak nog de nieuwste, maar miste er net een stuk of 8 die ik nog niet gelezen had, heb nu de eerste 4 besteld en de volgende bestelling gaat snel komen Ennnn Ik heb de zalm gegeten!!!

Geplaatst door klapgymp Ow ja Bhs Ik heb ze ietwat te klein, maar heb er van die tussenstukjes tussen die ik gemaakt heb van oude die in de prullebak liggen, steeds tandje kleiner nu, nog 1 a 2 cm en de tussenstukjes kunnen de prullebak ook in Ik haat die krengen, bokketuigen noem ik ze.

Ik heb hele stapels want ik wil ze niet weggeven en bewaren voor het nageslacht hoeft niet want die heb ik niet.. Ik haat die krengen maar die ik heb vallen toch wel onder de meer luxere lingerie Tja en dan willen ze wel es net geen L of Xl hebben, dus dan gebruik ik zo een verlengstukkie. Howel ik vanmorgen een Bh omdeed met voor het errst zonder verlengstukkie en zo strak zit ie niet eens. Gisteravond moest ik dus ook zowat om de 5 minuten naar de wc. Vandaag stevig aan de plassoep Patrik, die eerst niet op de nieuwe weegschaal durfde omdat ie te bang was dat ie meer dan 70 kilo erop zou wegen weer heeft hem dan ook eindelijk geprobeerd.

Gelukkig woog ie in de avond 69 kilo, anders was ie nog minder gaan eten vrees ik en die zit elke dag rond de maar a Kcal al. Eten is slechts een slechte gewoonte vindt ie. Neuh maar ik ben net zo een ramp, als het niet hard genoeg gaat dan moet het minder.

Het alles of niets dus, maar hij is net ff extremer als ik. Maar toch was ie het wel met me eens dat we zo nu en dan toch goed moeten eten. Koken doe ik dus wel weer maar dan aangepast en dan eet ie het ook wel, alleen vind ik dat ie wel fruit moet gaan eten, want dat doet ie helemaal niet. En tis natuurlijk wel me manneke waar ik veel van hou, dus logisch maak ik me zorgen over wat ie eet. Vandaag gaan we naar de pajala markt Schijnt groot happening te zijn, denk net zoiets als de paardemarkten in Nederland.

Dus even lekker depressief geld uitgeven. Nou we waren dus naar de markt toegeweest! Nooit aangekomen, maar wel er naar toe! Toen we echter aankwamen was het zo een chaos dat we mekaar aankeken en omgekeerd zijn. Geloof dat heel Norrbotten en Lapland aanwezig was pfff. Maarja veel andere happeningen heb je hier natuurlijk niet Onderweg toch even naar een supermarkt gegaan.

Ik wilde kijken voor mager vlees zoals kipfilet, maar dat hadden ze niet, dus dan maar weer vegies dacht ik Ik heb trouwens even zitten rekenen en kom nu toch steeds met me dieet tussen de en Kcal oper dag uit.

Das nie veel weet ik, maar heb er wel vrede mee. De vorige keer viel ik met deze waardes 17 kilo af en voelde me toppie. Dus ga ik in iedergeval proberen daartussen te zitten en niet verder te zakken richting de maar Gaat vandaag wel lukken want ik heb zowaar honger.

Ik kon het even niet meer zo snel terugvinden maar je had het over zalm goed tegen rimpels ofzo dat was jij toch? Vandaag voorgenomen om even helemaal een streep te zetten onder me dieet tot nu toe en een frisse start te maken. Niet gelijk gaan denken dat me eetpatroon ook beter gaat worden, we gaan niet meteen overdrijven Ik ga ook gelijk maar uit van me nieuwe weegschaal die iets minder vriendelijk was en dus heb me ticker ook maar beetje aangepast Ik ga nu uit van 89 kilo als tot nu toe bereikt doel en heb ook me begin gewicht met 2 kilo aangepast, lijkt me ook reëler Kan zijn omdat me menstruatie ten einde komt dat het nog even gaat zakken een stukkie, we zien wel.

Is alleen maar beter volgende week Maar we hebben ons voorgenomen Pat en ik dat er ook meer bewogen moet worden! We zijn enorm lui geweest de afgelopen week en das toch niet de manier om gewicht kwijt te raken. Weer of geen weer der moet meer gehiked of genordicwalked worden! Over het weer gesproken, tis maar bar Hadden we 2 bloedhete dagen van boven de 25 graden gehad, nu ist een schrale 6 Met de wind uit het noorden en tja meer dan de noordpool hebben we niet boven ons Ik meende zowaar dat ik een paar verloren sneeuwvlokjes zag dwarrelen Begingewicht: Geplaatst door wilhelmina zucht..

Eten een slechte gewoonte Om te leven zal je toch echt moeten eten, om samen leuke dingen te kunnen doen en samen lang en gelukkig te leven zal je toch moeten eten. Geplaatst door klapgymp Charmante uitstraling? Laatst keek ik hem aan. Wilde ie weten wat er was, zei ik: Ik zat me eens te bedenken hoe je eruit zou zien over misschien 20 jaar!

Ow, vraagt ie, en? Misschien zou ik hier es een foto van hem moeten plakken, loopt gelijk het forum leeg. Ach ik liet mijn verbeelding weer eens gaan grinz moet kunnen lijkt me.. Ok je vroeg erom Patrik met corpse paint voor zijn bandje. Tis dat je zijn snor niet kan zien op de foto, anders zou je hem terug gooien bij de andere walrussen IK zal wel even een normale van hem zoeken, want deze is al antiek ook en niet echt duidelijk, maar tis hem wel!

Ik blijf even rustig zitten Whahahahaha je snapt hem!!!! Dit is een recente: Met ons avondmaal een paar weekjes terug: Hij heeft van die lieve eskimo-achtige oogjes, die twee verschillende kleuren hebben. Ja poeh nou, of ik een foto wilde maken. Begint ie ineens te spartelen, stond gelijk aan de andere kant van het bos Ik maak hem dus echt niet schoon voor ze en bereiden doe ik ook niet, vies bah bah, maar smaakt als ie eenmaal klaar is wel lekker Maar patrik zag het van de foto en vond het zo gemeen dat ie als troost een doosje dure sigaren wilde Moet je es horen wat ie soms tegen mij zegt.

Vraag ik hem of ie het dan niet zonde vindt dat ie aan het verdwijnen is. Nah, zegt ie, met al dat spek duurt dat nog wel even! Ik denk dat ik als troost maar hele nieuwe garderobe ga vragen.

Gisteravond toch nog 3 crackers weg gewerkt waarvan eentje met wat kaviaar, dus kan ik er nog a kcal bij optellen Ik heb me trouwens voorgenomen me tot een paar dagboeken te beperken. Merk toch dat me borderline een beetje om de hoek komt kijken en hoe slecht ik tegen sommige reacties kan of beter niet reacties Borderliners kunnen zoooo slecht tegen het idee dat ze geneerd worden Hoewel als ik me netjes voorstel en geen antwoord krijg ik me afvraag of dat een borderline kwestie of fatsoenskwestie is enniewee ik beperk me tot een paar dagboeken dus We zijn gisteravond nog even de hort op geweest want schoonbroer had verteld over elanden in de buurt, dat moesten wij als natuurliefhebbers toch even tjekken.

Later hoorden we dat ze op de loop waren voor beren want die hebben we hier ook! En dus dichterbij als ik dacht. Nix gevonden natuurlijk niet eens een pootafdruk Alleen wat nestjes van zwaluwen in een helling, dat had ik ook nog nooit gezien. Daarna gingen we elders even de heuvels in. En toen viel me oog op een afdruk. Patrik vertelde me kon van een hond zijn misschien, maar ik vond het dan toch wel een erg grote hond en eentje met klauwen???

Oe dan ist van een beer!!! Eerder waren we al wezen wandelen richting een oude Sami tent. Tot onze verbazing was die weg. Men is een nieuwe aan het bouwen, de hekken van de rendierverzamelplaats is hersteld en het oude schuurtje is in ere hersteld. Er is dus weer activiteit onder de Sami bevolking, YES Dit gaan we toch even volgen, ik ben wel erg into native Ze lopen trouwens tegenwoordig niet meer in van die poppekast kleertjes als ik die mutsen zie moet ik altijd aan Jan Klaassen denken Door eeuwenlange onderdrukking en verjaging van hun gronden is dus niet alleen de Noord Amerikaanse indianen overkomen leven de meesten nu gewoon onder de normale bevolking en dragen kleding zoals wij, dus niet te herkennen.

Jammer dat hierdoor ook veel van hun tradities verloren zijn gegaan. Ik wou je even zeggen dat je hier niet genegeerd wordt hoor! MIsschien dat dat je een beter gevoel geeft? Waarschijnlijk heeft niet iedereen tijd om in ieder dagboekje te reageren, maar dat moet je je zeker niet persoonlijk aantrekken. En de ene persoon "trekt"je meer dan de andere.

Zo werkt dat nu eenmaal. Ik zie in ieder geval dat je erg je best doet om regelmaat in je dagmenu's te krijgen dus dat is hartstikke goed. De hoeveelheid komt ook nog wel een keer goed met je;. Ha hier ben je! Ik kan natuurlijk ook gewoon jouw dagboekje lezen hahaha. Je woont wel te gek hoor! Ik denk dát je niet gelijk aan je borderline moet denken wijffie, het is soms moeilijk overal tegelijk te reageren en het komt gewoon voor dát je meer belangstelling heb voor de één en wat minder voor de ander..

Het is wel een hele beleving om daar te wonen.. Er is dáár meer te beleven dán hier hoor ik al.. Je menuutje blijft laag maar de regelmaat en de aanvulling maakt een hoop goed ; knuffffffffffff. De hoeveelheid komt ook nog wel een keer goed met je; Geplaatst door diab Dank je Diab!

Je moet mijn reactie zeker niet persoonlijk aantrekken! Het is meer voor mijzelf even van owja dat is een struikelpunt. Gelukkig ben ik al zover door allerlei therapiën en zelfontplooiïng dat ik dat ook kan. Hehehe Klap, ik weet nog dat ik ooit zelf mee ging vissen met mijn ex en zijn stiefvader.

Ik schrok zo dat ik beet had dat ik met een zwiep de vis uit het water trok zo tussen de benen van schoonpa Die ging derna mooi meter verderop zitten Tja valt niet mee er niet aan te denken als je het hebt klap Borderliners hebben echt veel moeite ermee en voelen zich erg snel genegeerd of in de steek gelaten. En ik weet dat belangstellign voor de een groter is als voor de ander, dat heb ik zelf ook!

Toch vind ik als iemand zich even netjes voorstelt je minstens hallo terug kunt zeggen Ik ben ook eigenwijs had ik je dat al verteld? Ja maar surinamers kom je hier weer niet tegen!

Er wonen echt maar heel weinig uhm De Zweden hier kijken daar ook raar tegenaan. Ze zijn ook best wel erg nationalistisch. Ik zag zelfs in een plaats met koeienletters "Waterkracht Gestapo" staan Niet dat ze hier allemaal discrimineren, dat echt niet. Maar men is hier toch wel iets meer into eigen soort Ik ben niet bang om een visje eraf te halen.. Eigenwijs en koppig mwah..

Dát wat je hebt is wat je bij je draagt.. Waar ik woon is het net duo pennoti maar zeggen dát die mensen niet deugen.. Ach nog even en Nederlands is vermoslimt of hoe je dát noemt.. Ik heb trouwens even wat foto's gezocht van hoe ik woon: Mag ik wel van me stoel Klap?

Dank je Daan Ik voel me hier ook als een vis in het water! Maar toch hoop ik, Patrik heeft straks een sollicitatie gesprek om 3 uur, dat we over een tijdje nog noorderlijker zitten. De arme ziel sterft zowat van de zenuwen. Super mooi daar waar ik was geweest lijkt er een beetje op maar volgens mij heb je overal in Zweden dit soort plaatsen.

Wat een verhalen weer!! Hij heeft zich even afgezonderd. Om 3 uur is het zover een telefonische sollicitatiesgeprek. Hij vroeg al of ie ook in pak moest en of zijn snor eraf moest Ik voel haast medelijden bij me opkomen Tis een rat soms Sascha!

Ja, zegt ie, doe ik ook! Door je niet in de weg te lopen! Ik mag trouwens niet zelf meer in me buik kneden en schudden is helemaal uit den boze. In Schotland lagen we in bed en ik schudde me buik, kijk zei ik jellybelly!

Volgende dag spreekt me Nederlandse vriendin mij aan: Hoe is het met je? Heb je er ook nog wat van meegekregen? Vernam ik dus dat er een aardbeving in Groot Britanië was geweest. Hij denkt dat het mijns schuld is Ik heb trouwens net even oerhollands gedaan met me tussendoortje: Trouwens hier in Zweden vinden ze dat maar raar en vies er uit zien, kaas met mosterd.

Ik heb ze toen een stukje laten proberen. Gelijk derna was en de hele kaas en de mosterd verdwenen. Dank je Daan, ben gewoon een flapuit die het zo schrijft als het bij me opkomt Ben je mooi klaar mee, die bijdehandte kerels Hmz ik weet het niet Sas, heb ut nog es stiekum geprobeerd en toen was der een in Azië Die was nog erger zelfs Maar ik was ook iets in gewicht toegenomen In de smaak?

Die hebben gewoon een pond kaas en hele tube scherpe mosterd weg zitten kanen Trouwens de haché vonden ze ook wel lekker. Ik moest namelijk elandvlees klaarmaken en ja wild ruikt niet altijd zo fijn, beetje naar me opoe , dus toen schoonbroer zei tis net rund, dacht ik dan maak ik der mooi haché van, zelfs Patrik at toen 3 borden leeg.

Oe Klap had ik zowaar je hele verhaal over het hoofd gezien Als ik me buik schud schud alles mee ja, daarom zei ik jellybelly, jeweetwel van die drilpudding oe hebbie der ook last van? Ik heb dus echt es zo blauw gelegen met die gek dat ik in me broek pieste Zegt ie: Nou ik geloof dat je zij dat als er mensen in de buurt zijn je zo'n moeite had met naar de wc te gaan, maar buiten de wc om lijk je er minder problemen mee te hebben Nah hij drinkt wel es een biertje, maar ze hebben hier zelf bier light!

Maar of ut helpt de Zweden minder te laten drinken? Nee dus Ow en het leed is geleden, sollicitatiegesprek is geweest. Hij moet nu tot vrijdag ongeveer wachten voor de uitslag. En nee haren had ie niet gekamd en tandenpoetsen deed ie na het gesprek, de druif. A ben nog niet zo'n kei ik koken zeg maar.. Ja hoor, Ben ik even koken en eten gelijk me dagboek vol kladden Is makkie Sas haché. Melige boel, die hachee van jou!! Doe mij maar gewoon draadjes vlees.

Laat ik rustig 4 uur sudderen hoor. Dat het zo van je vork glijdt. Ik denk dát zweeds vlees gewoon malser is, iedereen heeft zijn eigen manier.. Ik heb dat van een Nederlands receptenpage af hoor Meel bloem or what ever, ze vinden het te pruimen, das het belangrijkste. Hmm als ze het pruimen spugen ze het uit he?? Vandaar dat ik lekker voor mijn eigen draadjes vleesje ga. Mijn moeder was nou niet bepaald een kook wonder Overzicht van vandaag Ontbijt: Had al dagen zin in kippetje, maar schoonva had kippebouten meegenomen en die bliefte ik niet.

Ik ben altijd vrij scheutig met de kruidnagels, dat vind ik wel lekker en gebruik ook genoeg groentebouillonblokjes dat het niet laf is, natuurlijk moet je er ook geen bergen bloem door doen, heel klein beetje maar en idd wat Klap zegt 2 uur sudderen is voor elandvlees genoeg, het is wat malser en wordt niet als rundvlees net schoenzolen Geplaatst door wilhelmina Ik trok het me niet persoonlijk aan hoor Wil. Het was me meer te doen om je gedachten de andere kant op te buigen voor zover dat mogelijk is.

Wat woon jij prachtig zeg! OK diab maar borderliners kunnen gewoon soms even anders en heftiger reageren. Als ze dat niet zouden hebben waren ze geen borderliners Ik wil vooral geen dramaqueen zijn, daar hou ik niet zo van. Ik ben ook erg blij met waar ik woon hoor, maar helaas is het huis van vaders. Die woont er zelf niet, maar schoonbroer wel en das een mal figuur. Ik moet hem niet zo en ook Patrik wordt moedeloos van hem. Maar ik heb me negeerknopje inmiddels gevonden en ga me eigen weg.

In het begin kookte ik voor ons 3, nu mag ie het van mij uitzoeken. Ja ik weet ut Daan, maar de eerste dag was net over de Kcal en nu zat ik met dat halve crackertje er nog bij in de avond toch boven de , das al hele vooruitgang Uhhhh wat sas???

Der staan zoveel reacties Zie boven Klap! Der kwam nog wat bij en vanmorgen op de weegschaal gestaan, die geeft steeds beetje minder aan Ik ben trouwens gister ernstig vroeg me bed in gegaan. Das naadje klap en Daan als je buik als laatste gaat. Een kennisje van mij was ook altijd zo jaloers. Ze was ook op dieet en alles werd minder behalve der buik, ze leek wel zwanger. Nee bij mij gaat ie als eerste en dat zie ik toch wel als een zegen.

Ja ik zal binnenkort eens foto's maken van kilt en korset Er zijn wel foto's van me minikilt, maar dat was voor bandpromotie, dus weet niet of die geschikt zijn, plus van eind vorig jaar toen ik nog maar net in Schotland was en 90 kilo woog ipv 97 Nah nee je ziet de kilt ook niet zo goed op de foto, ging meer om de shirt En nee klap korsetten draag je niet in Zweden, das onderdeel van sexy lingerie patrik draagt wel vaak lange onderbroeken, zelfs nu nog in de zomer Ja, zegt ie, maar das een onderdeel van me!

Tuurlijkkkk joh, zo vaak als jij je wast en je onderbroeken issie al aan je vast gegroeid. Ik was een keer in Breda op visite bij iemand.. Hoe heb je Patrik leren kennen eigenlijk, ik weet wát je ver haalt dát dat lekker is.. Ik leerde patrik kennen op Myspace. Een soort kontactsite tussen bands en hun fans zeg maar. We raakten steeds meer aan de babbel en uiteindelijk hebben we mekaars msn adds gegeven. Hij vroeg me na een tijdje of ik zin had om eens te komen logeren in Schotland, nou zo'n aanbod sla je niet af natuurlijk want op vakantie gaan is best duur en als je een logeeradres hebt, kost en inwoning gratis dus is dat mooi meegenomen.

Nou toen ben ik na een aantal maanden op vakantie gegaan voor 3 weken en nooitttttt meer naar nederland terug gekeerd Maar leven in Schotland beviel ons beide niet en patrik had vreselijke heimwee, dus na een half jaar hebben we onze spullen gepakt en zijn vertrokken naar zijn stekkie in Zweden.

Nu weet ik dat internetrelaties vaak uiteindelijk op niets uitlopen veel over gehoord en zelf het een ander om me heen zien gebeuren , maar Pat en ik zijn gewoon een twee-eenheid. Internetrelaties kunnen best wel hoor, mijn beste vriendin die ik ook via internet heb leren kennen heeft haar man ook via internet leren kennen.. Fijn als je iemand vindt waarmee het zo klikt: Bij mij zie je het gewichtsverlies het eerst in het gezicht en daarna aan het deel net onder de borsten en boven de taille, dus de maagstreek, dan een beetje aan de bovenbenen en billen en pas als laatste de buik, maar meestal heb ik het dán al opgegeven!

Ik heb m'n man 20 jaar geleden in Portugal, Albufeira leren kennen. Ik was daar alleen met zo'n jongeren reisorganisatie club escolette en ik had al direct eeen vriendin gelijkgestemde zielen. Daar heb ik de hele vakantie mee opgetrokken. Op de 6e dag leerde ik hem kennen en op de 8e dag ging ik weer naar huis. De week daarna hebben we contact gezocht en ongeveer 6 maanden later woonde ik bij hem. De vriendin vorig jaar overleden is nog getuige geweest op ons huwelijk.

Whahaha ja Klap, echt zo van dit is te mooi om waar te zijn. Hoelang duurt het nog en wanneer word ik wakker? Met je eens, maar ook de drempels op internet zijn veel lager. Het lijkt allemaal leuk en gezellig en dan in het echt valt het ineens tegen. Bij patrik en mij was dat laatste net andersom.

Hij was heel schuw zijn veel mensen hier tegenover vreemden maar eenmaal daar werd hij tov mij steeds losser. Te los soms als je mij vraagt hij kan niet eens meer inslapen als ik niet naast hem lig, komt ie me na een half uur halen zo van waar blijf je maar helaas zijn er kapers op de kust Ik ben bij iedereen hier erg welkom, behalve die hier op dit moment ook woont schoonbroer en de eigenaar van het huis schoonpa.

Niet erg fijn en het geeft me dan ook wel es een depri gevoel, maar Patrik heeft me al laten weten niet te wijken van mijn zijde wat er ook gebeurd! Dat fleurt me dan wel weer op Ah ja Diab, precies daar is het eerst bij mij ook!

De maagstreek, net of die gelijk al begint in te vallen en dan de buik. Das ook een mooi verhaal, want ook vele vakantieliefdes stranden uiteindelijk.

Tot nu toe heb ik wel een paar mensen ontmoet die irl tegenvielen en je lieten vallen op moeilijke momenten, maar ook hele lieve mensen ontmoet maar eigenlijk maar één goede vriendin eraan overgehouden..

Ik heb even je hele dagboekje doorgelezen.. En ik moet zeggen dat ik een paar x flink heb kunnen lachen haha Wat maak jij grappige dingen mee, en kun je die dan weer leuk vertellen En wat woon je leuk!! Ook leuk om te lezen trouwens die verschillen zo tussen zweden en nederland en hoe het er daar allemaal aan toe gaat! Ook bij mij sneuvelt mijn buik als eerste Ik ben nog nooit voor zwanger uitgemaakt toen ik het niet was maar in mijn blootje is de buik wel één van de minste fraaie delen, zeg maar!

Grappig om te lezen hoe jullie je vriendjes hebben leren kennen! Je hoort toch steeds meer dat relaties beginnen als internet relaties! Ik heb mijn mannetje leren kennen doordat ik in mijn studenten tijd bij hem in huis kwam wonen. Waarschijnlijk zijn wij één van de weinige stellen die éérst samenwoonden en tóen verkering kregen!! Wilhelmina, zet hem op de komende weken! Blijf je verhalen plaatsen dan heb ik over een week of 3 weer wat leuks te lezen.

Allereerst mijn dagmenu weer. Ik heb even een vreselijke dip gehad vandaag, dus me eetlust was niet zo bijster geweldig, daarbij eet ik uit protest niets meer wat schoonpa heeft aangeschaft.

Tja dan valt er al vrij veel af, morgen even bijshoppen dus. Oe klap 33 kcal in maar 50 gram? Das uit den boze Net als sex voor het huwlijk gelukkig ben ik nog maagd Hef fun op vakantie Diab en laat ik je niet stiekum in een internet cafe treffen dank je Maris Ik zal ook even bij jou komen snuffelen Ja het is idd wel grappig, die verschillen, maar soms met berekenen ook lastig. Gelukkig staat er op vrijwel alle Zweedse produkten de aantal caloriën.

Vandaag door wat mindere omstandigheden schoonpa had het weer op zijn heupen was ik iets minder te genieten en me dieet heeft er ook ietsje onder geleden, me avondmaal is magertjes en ik heb met lange tanden gegeten. Gelukkig is opoe er wel eindelijk vandoor en kunnen der "matrasjes" weer de kast in. We zijn vanavond wel nog even wezen tjekken bij de Sami tent. Wederom is er activiteit geweest, maar het is haast mysterieus.

Wanneer zij die mensen er? Want wanneer je ook komt er is nooit iemand, maar toch zie je dat er dingen gebeuren. Ik weet ze leven normaal als gewone mensen, dus ze zullen vast een baan hebben, maar onder werktijden zijn wij er ook nooit.

We zijn niet lang weg gebleven want meeste uitstapjes van ons worden getergd door een en hetzelfde fenoneem: Als een klein kind stuurt patrik me al voor we weg gaan naar de wc, maar dat helpt geen barst natuurlijk! Zodra ik de autodeur dichtsla ist: Daarbij moet je vrezen dat je bips wordt lek geprikt momenteel met al die muggen, ziljoenen zijn der.

Als je in je blootje op de grond gaat liggen in het bos ben je binnen een uur leeggezogen en ze prikken zelfs op je hoofd door je haardos heen.

Dus snel thuis nog even en als ik weer uit de auto stap voel ik het alweer een beetje dringen. Met nordic walking plas ik tenminste eens per kilometer Maar goed dat ik altijd papierenzakdoekjes bij me heb Van het weekend vroeg patrik me al hoeveel verschillende wcs ik eigenlijk gezien heb het afgelopen jaar, moeten er volgens hem minstens duizend zijn.

Heb ze niet geteld. Je eet niets meer wat schoonpa koopt? Geplaatst door kaa Eerst hoorde ik al van andere familieleden dat hij al voor hij me kende eigenlijk er op tegen was dat ik mee zou komen met Patrik. Toen ik kwam heb ik zijn hele huis schoongemaakt en dat was me een werk!

Hij had zelfs zaagsel in de keuken laden, achter mijn rug om wist ie alleen maar te mopperen dat er een paar messen verkeerd lagen.

Verder geen dankjewel of niets. We hebben hem gevraagd of we de groene passat mochten gebruiken als we zelf diesel en verzekeringen ed zouden betalen, want schoonbroer is er altijd met de opel vandoor. Hij zei tegen Patrik dat ie die dag zou komen en zou kijken hoeveel de verzekering zou kosten, maar hij liet ons voor niets de hele dag wachten en horen we van schoonbroer dat ie achter onze rug heeft lopen klagen en of we nu echt dachten dat we alle auto's konden laten draaien.

Nu weer blijkt dat hij de telefoon heeft af laten sluiten en daarmee dus ook mijn kontact met mijn Nederlandse familie. Pa is hier ook oorzaak nummer 1 van. Die jongen heeft nog nooit in zijn leven het idee gehad dat hij in pa's ogen ook maar iets goeds gedaan heeft. Hij vraagt zich dan ook regelmatig af wat hij toch fout doet en wat ie hem misdaan heeft dat pa zo tegen hem is.

Kan ik hem wel vertellen. Hij is de oudste. Pa behandelt zijn zoons nog steeds als kleine kinderen, dus tja als schoonbroertje lief, het "onschuldig" jochie, wat uit vreet, dan is dat patriks schuld want die geeft het foute voorbeeld.

Misschien laat ik het huis ook ongeveer zo achter als ik het aantrof met een emmer zaagsel in de keukenkasten en het gereedschap door het hele huis heen. En nog bij me dagmenu: Hahahaha zeikdoos ben je..

...